Последни Рецепти
Последни Статии

Разложка шупла

Добавено в Наши гости

Добави към моето меню

Да тръгнеш по следата на една рецепта, нали знаете как някои рецепти изведнъж се оказват правени от много хора, така и с тази за Разложката шупла

Разложка шупла
Разложка шупла, приготвена в моята кухня

На снимата е приготвена от Петя Цанкова (от Варна), а рецептата е на Ани, която е от Русе
Продукти
1ч.ч.с кисело мляко се разбива с 1/2ч.л.сода бикарбонат, долива се 100мл вода, 5 с.л. олио, щипка сол, 2 яйца,15с.л.брашно.
Получава се тесто по-гъсто от това за палачинки. В намаслена тава (широка) се изсипва и отгоре се троши 150 г сирене. Печем и когато е почти готова мажем с масло и допичаме.

Може да се направи и като се добавят сусам и ленено семе и сирене

Обърнахме се с въпрос към нашите читатели от този край на България, Пирин планина, да споделят как се приготвя това ястие. Ето автентична рецепта за
Шупла от Якоруда
рецепта Магдалена Гюзлева
Аз съм родом от Якоруда. Маѝка ми, Бог да я прости!, приготвяше шуплата по наѝ- елементарния начин:
1/2 л.вода,
1- 2 с.л. кисело мляко,
1 ч. л. сол,
щипка захар
брашно (като за кексово тесто).
Изсипва се сместа в силно намаслена с мас тава, като отгоре се ръси с малки парченца мас и солена извара (домашна) или натрошено сирене. Пече се в загрята фурна на умерена температура до готовност(става с препечени хрупкави краѝчета!) :) Така я знам и аз, така я и приготвям от години!

Tsvetana Vasileva от Разлог сподели семайна рецепта
Ето я истинската Разложка шупла:
1 яйце,
1 ч.ч. кисело мляко,
1 ч.ч. вода,
1 равна чаена лъжичка сода,
1 равна чаена лъжичка сол,
1 ч.ч. натрошено сирене,
2-3 ч.ч. брашно,
масло за намазване.
Брашното се добавя докато тестото стане малко по-гъсто от кексово. Пече се до златисто.
Баба до ден днешен я прави

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории