Последни Рецепти
Последни Статии

Вързана питка със сирене

Добавено в Наши гости

Добави към моето меню

Вързана питка със сиренце и шарена сол
рецепта Петя Цанкова

вързана питка

Продукти :
1 п.суха мая на д-р Йоткер
300 мл затоплено прясно мляко
1 яйце и 1 белтък
1 с.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
700 г брашно /приблизително /
1 жълтък с 1 с.л. олио за намазване на питката
смес от по 1-2 с.л. олио ,свинска мас и маргарин ( кр.масло ),леко топла-за намазване на тавата и отделните кори
200-300 гр натрошено сирене

парче пита

Начин на приготвяне:
Замесва се тесто по традиционния начин – Маята се разтваря в леко затопленото пр.мляко с 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар .Оставя се на топло за о-о 10 мин. да шупне .Брашното се пресява .Прави се кладенче ,в което се слагат 1 яйце и белтъка,солта ,захарта ,кис.мляко и олиото ,изсипва се и шупналата мая и се забърква меко ,но нелепнещо тесто .Слага се в намаслена купа ,покрива се с фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема му.
Втасалото тесто се премесва леко с малко брашно и се разделя на 4 топки.Всяка една се разточва на неголяма правоъгълна кора,намазва се с мазнина и се поръсва със сирене,без четвъртата.Нареждат се една в-у друга като най-отгоре е четвъртата ,ненамазаната кора.
Получения наслоен правоъгълник се реже надлъжно(по дългата страна) на 4 ленти .Всяка лента от по четири слоя се разтяга леко ,усуква се и се вързва на възел.Четирите възела се подреждат в намаслена тавичка с диаметър 25-26 см ,като единия е в средата ,а другите 3 о-о него.Оформената пита се оставя да втаса на топло(о-о 1 час),като тавичката се покрива с фолио и кърпа.
Втасалата питка се намазва с жълтъка,разбит с 1 с.л. олио .Пече се в предварително загрята фурна на 50 * ,като при слагането градусите се увеличават на 150* – 180 * (зависи от фурната).Време за изпичане 45-50 минути( до суха клечка .
Изпечената питка се намазва с кр.масло или олио за лъскавина и се оставя да изстине върху скара.
И …. ПРИЯТЕН АПЕТИТ с шарена сол или мед :))
от ПЕТЯ ЦАНКОВА

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории