Последни Рецепти
Последни Статии

Сушени плодове – енергия в студа

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Сушени плодове – енергия в студа
Сладките храни стимулират мозъка и помагат на организма да се справи с ниските температури

Отдавна се знае, че при туризъм или разходки в студено време е добре да се хапва нещо сладко. Същото се препоръчва и при усилена умствена работа. За снабдяване с енергия организмът се нуждае от захари. Например една лъжичка мед (глюкоза) е идеален стимул за клетките на мозъка. Тя бързо се усвоява от организма и може да ни ободри, когато температурите са ниски.

Глюкозата е водноразтворим монозахарид, основно гориво за всички тъкани в човешкия организъм. Намира се в кръвта и е източник за синтез на по-голяма част от резервните мазнини. От глюкозата произхожда глюкуроновата киселина, която отстранява отровите от черния дроб. Глюкозата осигурява енергия на работещите мускули. Приема се с храната, защото в свободно състояние се среща почти във всички плодове. Лекарите я препоръчват при: отравяния с различни вещества; чернодробни заболявания; остри и хронични бъбречни нарушения.

Тогава защо се налага да си поставяме ограничения при консумация на захари? Основният проблем идва от това, че ги поглъщаме в прекомерни количества, без особено да се замисляме. А излишъкът от захар нарушава витаминния и минералния баланс в организма. Когато се поемат в голямо количество, въглехидратите улесняват натрупването на мазнини в мастните депа на организма. Захарта е причина за зъбни кариеси.

Със сладките храни се свързват редица болестни състояния: наднормено тегло, сърдечно-съдови нарушения, диабет, високо кръвно налягане, жлъчно-каменна болест, артрит. Злоупотребата със захар не е единственият фактор, провокиращ тези страдания, но създава благоприятна основа за проявата им. За да избегнем предозирането, добре е да не забравяме кои продукти изобилстват с въглехидрати.

От пресните плодове доста сладки са някои сортове грозде, круши, банани. В сравнение с пресните смокини, кайсии, сливи и пр., продуктите, получени от тях след изсушаване, съдържат въглехидрати, които достигат до 70% от плода. Особено наситен със захари натурален продукт е пчелният мед. В зависимост от вида си той може да има до 75% глюкоза. С много концентрирани въглехидрати са сладкарските изделия, лакомствата с шоколад, конфитюрите, сиропите, подсладените сокове.

Специалистите по хранене препоръчват тези продукти да се заместват с умерени количества нишестени храни. Но и с нишестените храни не бива да се злоупотребява, защото в организма от тях се образуват мазнини. Основното правило е да не се преяжда. Препоръчителна е консумацията на около 300 грама хляб дневно. Той може да бъде типов, ръжен или друг вид. Обикновено въглехидратите в диетичния хляб са близо 50 на сто. Добре е той да се приема по равни количества, разпределени така, че да стигнат за пет хранения в деня.

Картофите и оризът са необходима и полезна съставка в седмичното меню, но при консумацията им е по-разумно да се ограничава хлябът. Доказано е, че храните, съдържащи повече растителни влакна, намаляват резорбцията на въглехидратите в храносмилателната система. Ето защо за зеленчуците няма ограничения.

От плодовете, без страх от напълняване, могат да се ядат грейпфрути, кисели ябълки, лимони, портокали, мандарини, кайсии, дюли. При всички случаи е по-добре концентрираната захар да се замества с плодова, т.е. сладкишът да се замени с някакъв плод. Ако все пак ви се похапва нещо суперсладко, проверявайте внимателно етикетите на продуктите. И не отминавайте заместителите на захарта. С тях може да е хем вкусно, хем безопасно. Важно е само да се съобразявате с условията за приемане на различните подсладители.

Използвани маркери:

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории