Последни Рецепти
Последни Статии

Сиренето – полезна храна в борбата със сърдечносъдови заболявания

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Да се включват в храненето млечни продукти и сирена е вкусно и полезно. Освен, ако имате непоносимост към лактоза, която може да се появи с напредване на възрастта или по други причини сте решили да се откажете от млечни продукто. Ако сте веган тогава правите опит да ги заместите с ядково мляко и сирена.

Мляко и сирене традиционно присъстват в нашата кухня. Ето още една причина да ги включваме редовно в храненето си:

Сиренето и кашкавалът свалят „лошия холестерол“
sirene krave 450
Порция от 120 г пълномаслени сирене или кашкавал дневно намалява т. нар. “лош холестерол”, а това е полезно за сърцето и кръвоносните съдове.

Резултатите от изследването на учените от дъблинския Юнивърсити колидж, противоречат на здравните препоръки да се ограничават пълномаслените млечни продукти. Според моето скромно мнение и наблюдение, ако е имало мода по нискомаслени сирена и мляко тя е била в периода 2010-11 покрай диетата на Дюран. Тогава се появиха кисело мляко с 0,1% масленост. През 2018 г. високомазнинните диети са актуални и се предпочита сметана, краве масло, моцарела и сирене с по-висока масленост.
Истината е както винаги в срядата, при едно балансирано хранене млякото и млечните продукти да са с тази масленост, която е била на издоеното мляко. Така се следва традицията и сезонността в храненето – например специалитети като крокмач и бял мъж се приготвят с мляко в точно определен период.

sirena oleg

Участниците в изследването, които са получавали порция пълномаслен кашкавал всеки ден шест седмици, имали значително по-ниски стойности на “лошия холестерол” от доброволците с нискомаслени алтернативи.

Пълномаслените сирена и кашкавал свалят повече холестерола от другите млечни продукти (например маслото) заради начина, по който са подредени ключовите съставки калций и протеинът казеин в неговата матрица.
Въпреки че е с високо съдържание на наситени мазнини, консумирането на сирене в големи количества е безопасно и дори има предимства.

Ръководителят на екипа д-р Ема Фини не препоръчва всеки ден да ядем по 125 г сирене (разбирайте цялата гама от сирена, а не само бяло саламурено сирене). Основният извод от изследването е, че подобна порция не е вредна.

“Трябва да спрем да мислим за продуктите като съдържание на мазнини и наситени мазнини, а да гледаме на тях като определена храна”, каза д-р Фини.

Учените не са установили съществени разлики в теглото, нивата на инсулина и кръвната захар на участниците от различните групи.

Друго изследване на екип от университета на Тексас установи, че наситените мазнини в киселото мляко, сиренето, маслото и млякото не увеличават опасността от сърдечносъдови заболявания.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории