Сироп от бял бъз
Добави към моето меню
В средата на месец май у нас цъфти белият бъз (свирчовина). От него се приготвя много ароматен и полезен сироп, който е чудесна освежаваща напитка за горещите дни на лятото
по рецепта на Марияна Цвяткова, рецепта и снимки Валентина Кисьова
Сироп от бял бъз
Продукти:
20-30 цвята бъз
5 л вода
4 големи лимона
2 пакетчета лимонена киселина (20 г)
3 кг захар
Начин на приготвяне:
• Захарта и водата се разбъркват докато захарта се разстопи.
• Добавят се нарязаните на кръгчета лимони, киселина и цветовете от бъз.
• Съдът се покрива (с тензух) и престоява така 36 часа, като се разбърква
• Сместа се прецежда през тензух, докато се отделят и последните цветчета.
• Сиропът се налива в стъклени бутилки, които се затварят със здрави капачки. Подреждат се в тенджера, налива се вода и се стерилизират за 10 минути.
• Сиропът се сервира студен, разреден със студена вода или газирана, листа мента, кубчета лед и резенче лимон. Много ароматно, а и безкрайно полезно.