Сладки елхички
Добави към моето меню
Сладки елхички
Рецепта споделена от Дани Радева
Сладки коледни елхички и борчета, не се правят само по Коледа. Спомням си как преди много години леля Мария от Елена бе донесла от тези сладки борчета. Затова благодаря на Дани за споделената рецепта. Вкусен спомен от детството.
Продукти
1 ч.ч. вода
170 г свинска мас или краве масло
120 г пудра захар
3 и ½ ч.ч. пресято брашно
1 ванилия
1 ч.л. сода за хляб или бакпулвер
1 щипка сол
Начин на приготвяне
• Водата, мазнината, пудрата захар, ванилията, содата за хляб и солта се загряват до завиране.
• Снемат се от котлона и се прибавя брашното, бърка се докато се отдели от стените на съда.
• Оставя се да изстине.
• Разточва се кора с дебелина 0,5мм и се изрязват с три различни по-големина форми(назъбени) кръчета.
• Нареждат се в тава и се пекат при температура 180 градуса
• След това се слепват със сладко по три (най-голямата, средната и най-малката)
• От горе се поръсват обилно с пудра захар
По желание може да се добави зелена боя за да се получи ефекта за елхички, наваляни от снега.
Вариант на рецептата за сладки елхички (борчета) с яйца
Продукти
3 яйца
1 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
100 г краве масло или свинска мас
Брашно, колкото поеме до меко тесто
Мармалад за слепване
Пудра захар за поръсване