Последни Рецепти
Последни Статии

Сладкиш с дюли и бадеми

Добавено в Десерти, Наши гости

Добави към моето меню

Есенен сладкиш с дюли и бадеми
Рецепта споделена от Dimitrinka Mihaylova
за съжаление нямам снимка, но беше страхотен

Продукти
За тестото

1 лимон
150 г брашно
60 г захар
1 щипка сол
75 г краве масло

За глазурата
500 г дюли
1 лимон
125 г ябълков сок
30 г захар
2 яйца
150 г квасена сметана
100 г бадеми
1 с.л. мед
1 ч.л. канела на прах

Рецепта за сладкиш с дюли и бадеми
• Лимонът се измива и подсушава, половината кора се настъргва и се смесва с брашното, захарта, солта, маслото и 1-2 с.л. вода.
• Омесват се на гладко тесто, като при необходимост се добавя още вода. Тестото се слага във формата, като се разстила по стените на ок. 3 см. Оставя се на студено.
• Дюлите се разрязват на четвъртинки, обелват се, измиват се, почистват се и се нарязват на резенчета с дебелина 1 см.
• Лимонът се измива, подсушава, отрязва се малко от кората и половината се изцежда. Сокът и кората, ябълковият сок и захарта се слагат да заврат. Към тях се добавят дюлите, захлупват се и се задушават още 5 минути на тих огън. Изваждат се и се отцеждат.
• Отварата се оставя да се охлади. Лимоновата кора се отстранява.
• Блатът се посипва с бадеми. Пече се 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Отгоре се декорират дюлите.
• Яйцата, отварата и сметаната се разбиват. Изливат се отгоре. Тортата се доизпича 30 минути при 180 градуса.
• Медът се разбърква с канелата и тортата се намазва с него. Оставя се още ок. 10 минути във фурната. Пръстенът на формата се отстранява. Преди сервиране тортата се оставя да изстине.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории