Сладкиш с нар
Добави към моето меню
Сладкиш с нар
Рецепта споделена от Dimitrinka Mihaylova
Продукти
200 г краве масло
200 г захар
3 яйца
кората от 1 лимон и сокът от 1/2
140 г брашно с набухвател
100 г брашно
1 ванилия
За сиропа
сокът от 1/2 лимон
2 нара (от единия – сокът, а от другия – зърната)
85 г захар
1 ванилия
Начин на приготвяне
• Разбийте маслото и захарта с миксер на пухкава смес. Без да преставате да разбивате, добавете яйцата едно по едно, а след това кората и сока от лимона и ванилията. Сложете двата вида брашно и разбъркайте с шпатула.
• Загрейте фурната на 160°С. Намаслете разглобяема форма за кекс с диаметър 20 см.
• Прехвърлете сместа във формата, подравнете я отгоре и печете 50 мин или до златисто.
• За да приготвите сиропа, смесете лимоновия сок с този от нар, захарта и ванилията и ги загрейте, докато захарта се разтвори. Усилете огъня и леко редуцирайте сиропа. Дръпнете го от огъня да поизстине и добавете зърната от нар.
• Извадете кекса от фурната. Оставете го няколко минути да поизстине, надупчете го навсякъде с дървено шишче и го залейте със сиропа.
• Когато се охлади, тогава се маха от формата.
Ако нямате брашно с набухвател, просто смесете двете количества брашно и 1 бапулвер (10 г)
**Дойде му времето на домашното нарче, на което му се заканих преди време, че лошо му се пише