Последни Рецепти
Последни Статии

Конфитюр от череши и ягоди

Добавено в Консерви и зимнина

Добави към моето меню

Конфитюр от череши и ягоди
многократно изпитана и любима рецепта, наричаме го тути-фрути и се ползва за торти и парфета, ако във фризера има останали плодове сега им е времето на останалите къпини, ягоди, боровинки, малини и разни друго берита да се вложат в нещо полезно и вкусно

3 кг череши
3 кг ягоди
1 1/2 г захар
2 п лимонтозу

Измиват се, почистват се (на черешите им се махат костилките). Слагат се да се варят, без прибавяне на вода. Когато започнат да се сгъстяват, се прибавя захарта. Вари се, докато се сгъсти като конфитюр, като задължително се разбърква докато се вари. Хубаво е да се махне пяната в началото, когато заври, с решетаста лъжица.

Има различни начини за проверка дали е готов конфитюрът – аз го проверявам, като капна капка върху порцеланова чинийка и ако тя не се разлива или почти не се разлива, значи е готов.

По желание се прибавя 1/2 чаена лъжичка лимонена киселина 3-4 минути, преди сваляне от огъня.

Насипвам в добре затоплени буркани (бурканчета), запечатвам, обръщам с капачката надолу, оставям да изстинат и прибирам в мазето. Задължително слагам етикет с датата и съдържанието на бурканчето.

Съвет: за захарта колкото се може по-малко, на 6 кг плод започнете с 1,5 кг захар. По време на варенето ще го опитвате, практиката е показала, че има някакво емпирично минимално задължително съдържание на захарта

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    muro // June 15th, 2006 at 1:11 pm

    strahoten konfitur ne sam ql po vkusen