Свинско слако-кисел сос
Добави към моето меню
Свинско слако-кисел сос
Рецепта за едно от най-популярните ястия в китайската кухня, популярно в цяла Европа и изпитание за всеки готвач. Рецепта, която винаги ми се е получавала и е на особена почит у дома.
Источник: 1000 Recipes Around The World
Время приготовления: 10 мин + 20 мин
Калорийность: В 1 порции: 471 ккал, 13 гр жиров (подробнее)
Ингредиенты: На 4 порции:
150
150 мл (3/4 pt) растительного масла
225 гр (8 oz) свинины, порезанной на 1 см кубики
1 луковица, порезанная
1 зеленый перец, очищенный и порезанный
1 маленькая морковь, порезанная полосками или палочками
225 гр (8 oz) ананаса, порезанного на кусочки
25 гр (1 oz) консервированных ростков бамбука, промытых и порезанных пополам
Тесто:
125 гр (4 1/2 oz) простой муки
1 ст л крахмала
1 1/2 ст л пекарского порошка
1 ст л растительного масла
Соус:
125 гр (4 oz) коричневого сахара
2 ст л крахмала (майцены)
125 гр (4 fl oz) белого винного уксуса
2 зубчика чеснока, раздавленных
4 ст л томатной пасты
5 ст л ананасового сока
1. Чтобы сделать тесто, смешать крахмал, муку и пекарский порошок. Добавить масло и достаточно воды, чтобы получилось густое тесто.
2. Налить растительное масло в вок, нагреть, пока оно не начнет почти что дымиться. Окунать кубики свинины в тесто и опускать в горячее масло до готовности. Доставать шумовкой и складывать на кухонные полотенца, чтобы избавиться от лишнего масла.
3. Слить все масло из вок, оставив 1 ст л, вернуть на огонь. Добавить лук, зеленый перец, кусочки ананаса, морковь и бамбук и обжаривать 1-2 мин. Достать из вок ложкой с дырками и отложить.
4. Смешать все ингредиенты для соуса и вылить в вок. Довести до кипения, помешивая, пока он не загустеет и не станет прозрачным. Готовить 1 мин, затем добавить обжаренную свинину и овощи. Готовить еще 1-2 мин и переложить на тарелку. Подавать с рисом или лапшой.
работил съм половин година във китайски ресторант, не е много, но поне съм научил нещо.
Подготовка на соса: на 4 литра оцет слагаха 6 килограма захар и половин килограм доматено пюре или кетчуп, но от личен опит знам, че със доматено пюре става много по вкусно. И така това на котлона докато не почне да балбука и накрая един черпак обикновенно нишесте. И така го варите като кафето, докато непочне да се дига и после на по-слаб огън се вари ощр около 10-15 мин. Но след като добавите нишестето трябва да бъркате през цялото време. Затова него накрая (преди слабия огън ест/.)
Подготовка на месото: примерно пилешко филе от гърди на бройлери се нарязва на малки хапки и се накисва във съд с вода, нишесте и сода бикарбонат за обем. Водата да е около 1 см. над месото а нишестето значи на 8 кг месо слагах черпак и половина, това са 120-180 грама някаде, абе не е фатално и да се прекали а и неможе. Обаче трябва да се накисва около 2-3 часа.
Правене на панировка: така месото преди да се приготви във соса мибава през още една обработка а то е панировката. Сега ще ви кажа и как китайците правят панировката. С брашно и вода. Да точно така, панировката се прави със брашно и вода. Примерно един съд 100% който е 35% вода, 40% брашно и останалите 25% нишесте. Незнам как го сметнах но примерно сложете 1/2 или 1/3 нишесте от количеството на брашното. Бъркайте докато не стане гъсто! Ако пак не стане гъсто, значи сте прекалили с водата, добавете още от сухото.
Допълнителна подготовка на месото: топваме го във панировката и го пускаме да плува във тиган със загорещено олио, пържим докато не почнат да си променят цвета от бял на светло-жълт а може да ги изчакате и до жълт. После ги вадите със някаква цедка и ги запържвате във друг тиган със соса. По желание след като се е загорещил сладко-киселия сос в тигана мовете да добавите зеленчуците които знаете също така ИЛИ ананас, но си остава или щото са 2 различни в менюто а без нищо вече е трето: пиле в сладко-кисел сос Smile това е засега. ще ви дам още 2 рецепти защото много ми харесват, докато това “пиле със сладко кисел сос” е отврат, отначало му се кефех щото беше странно а е и така, но в последствие осъзнах, че това месо можеш да го използваш по пълноценно. Тази извратения е за деца от 3 до 7 години за да ги накараш да ядат месо (ако неискат) аз лично бих си направил скара Smile)) иначе ето по добра рецепта:
хрупкаво пилешко филе със белен сусам:
месото: същата процедура, филе от гърди или просто пилешко филе нарязано на малки парченца, кубчета или хапки bouquet абе както го нарежете, се накисва с вода нишесте и сода бикарбонат за обем. После в един съд, по продълговат … да е като правоъгълник или самолетна писта newsm78 исипшаме ГАЛЕТА-та която сме закупили. Тука искам да отбележа, че галетата не е точно царевично брашно, но има нещо общо или такова във съдържанието си. Също така искам да отбележа, че копувайте ГАЛЕТА – СТАРА ЗАГОРА, тя е най-добрата. Светла е и след като се изпърже потамнява много вкусно, докато има некви потъмни които изгарят след пържене и ефекта които искате да постигнете се губи. Исипваме колкото искаме галета на в работния съд и добавяме беления сусам (той е за красота, но като е покрасиво е и по вкусно) примерно 1/5. Разбъркваме сухата смес после хвърляме месото вътре, е в никакъв случай цялото, най-много 3-4 пар4ета. Ще отделяме внимание за всяко едно като го притискаме после обръщаме и пак претискаме за да залепне хубаво галетата по него. Така зафеляме готовите в някаква чиния и после ги пържем докато не станат кафеви, по-добре светло-кафеви. Ссол навкус.