Свински бут печен
Добави към моето меню
Печен свински бут
рецепта за празник – и почти без никакви подправки, защото в тази рецепта основното са продуктите – прясното свинско месо и гарнитурата от гъби манатарки, морков, броколи, карфиол и сладки картофи
1 свински бут, около 4-5 кг
смлян черен пипер на вкус
1 лимон
2-3 скилидки чесън
за гарнитурата:
250 гр гъби
2-3 моркова
200 гр карфиол
200 гр броколи
2 големи картофа
1 дафинов лист
* Кожата на свинския бут се обелва и се измива;
* С осмтър нож мазнината се нарязва на ромбчета, като се внимава да не се засегне месото;
* Месото се шпекова, в нарезите се слагат парченца лимонова кора и скилидки чесън и се овкусява на вкус със смлян черен пипер;
* Бутът се слага в голяма тава, налива се около 2 ч.ч. вода или бульон и се загъва с алуминиево фолио;
* Пече се около 3 часа, без да се отваря фурната на 180 градуса;
* На третия час фолиото се маха и се добавят зеленчуците за гарнитурата и дафиновия лист;
* При печенето бута се обръща на два пъти за да се запече равномерно;
* Поднася се нарязано на парчета, като се гарнира със запчечените зеленчуци, листа зелена салата и лимон.
Доброто червено вино е задължително.
И се сещам за хубавата френска традиция на празник виното да се поднася направо с бъчвата. Това е което французите правят най-добре, хубавото вино, и затова са щедри с него на празничната трапеза.
След това месото може да се съхранява няколко дена в хладилник, като се поднася нарязано на тънки парчета, като шунка.
За свнския бут, специални благодарности на свекървата! както и за домашното червено вино, от нашите лозя в Търново, но без нейната грижа и труд вино няма да има