Сладкото – главен виновник за бръчките
Добави към моето меню
Кой е главният виновник за бръчките?
Факт е и, че жените и мъжете, се притесняват за това как захарта ще повлияе на фигурата им. Повечето от нас обаче не допускаме, че тя има отрицателни ефекти и върху кожата на лицето.
Според учени жените не трябва да се притесняват толкова за размера на дрехите си, колкото за бръчките по лицето, които сладкото причинява. Според последните проучвания захарта е най-големият враг на кожата. Десертите водят до отпускане на кожата и появата на бръчки. Остаряването се случва тогава, когато кръвната захар на човек е прекалено висока. Тогава кожата започва да губи своята еластичност и колаген.
В своята книга, дерматологът д-р Фредерик Бранд, описва негативния ефект на захарта върху бръчките на кожата. Според него, отстраняването на сладкишите от дневното ни меню би ни помогнало да изглеждаме 10 години по-млади. Патогенетичната връзка се крие в ускоряването на разграждането на еластина и колагена в кожата чрез гликиране под действието на простите въглехидрати.
Деградацията на споменатите протеини е резултат от образуването при кулинарна обработка крайни продукти на гликирането – AGEs.
Тези AGEs се появяват винаги когато храна, богата на въглехидрати, белтъци и / или мазнини се подложи на топлинна обработка. Колкото по-висока е температурата и по-дълга продължителността, толкова повече са вредните продукти. Всяко ястие, приготвено до кафяво, независимо дали е пиле на грил, печени картофи, барбекю или друго съдържа AGEs. До скоро се смяташе, че те просто минават през стомашно-чревния тракт и не се усвояват. оказва се, че това изобщо не е вярно, нито безобидно. В аспекта, в който ние ги разглеждаме – те са една от причините за бавното стареене на кожата.
Така, че колкото и изкушаващо да е препеченото крайче на кекса, ще трябва да се замислим дали точно него да си отчупим.
Скорошно проучване разкри, че последствията от отказа на
сладко са сходни с последствията от отказа на наркотици. Хората стават депресирани и губят настроението си за дълго време.
Ако не можете напълно да се лишите от сладкото удоволствие в живота, опитайте да го замените с плодове.
Речник: Гликация, гликиране – процес, при който има свързване на захар с протеин или мазнина в отсъствието на ензим, който да контролира тази реакция. Тя нарушава функциите на молекулите в организма ни и уврежда колагена на кръвоносните съдове, като по този начин ни прави по-предразположени към хормонални смущения, сърдечно-съдови, мозъчни и други заболявания.