Последни Рецепти
Последни Статии

Чудото на Странджа – кримският чай

Добавено в Билки

Добави към моето меню

В Странджа виреят над 540 лечебни растения, но само едно е заслужило названието Чудото на Странджа – кримският чай (Sideritis syriaca). Красиво тревисто растение, чийто естествени находища са запазени около Малко Търново и което е включено в Червената книга на България като застрашен от изчезване вид.

странджански чай
Чудото на Странджа- кримският чай

Форум за “чудодейната билка на Странджа” се проведе в Бургас на 5 юни 2019 г.
Информират местните как могат да развиват бизнес

Странджанският билков чай Sideritis syriaca прилича на пиринския, мурсалски чай (който е известен и като гръцки планински чай – той расте на определени места, където минава и границата с Гърция в Южен Пирин)

Рецепта за чай от странджански чай: Сушени стръкчета 2 гр. с цвят и листа се заливат със 150 мл вряща вода и врат 5 минути. Пие се като топъл или студен чай, приятен, лек и с ободряващ ефект при пиене.

Може да се приготви и спиртен извлек със странджански чай. Приготвя се като в бутилка се залеят стръковете от билката с домашна ракия или житна водка 40-45%. Помага в борбата с вирусите.

кримски чай
снимка от блога на пролет

Билката оказва многостранно въздействие за тонизиране на организма и стимулиране на имунната система. Използва се като запарка за чай, който притежава силно изразен антиоксидантен ефект и съдейства за намаляване на риска от възникване на онкологични заболявания, високо кръвно налягане, атеросклероза, инфаркт и инсулт.
Рядко срещаното лечебно растение, включено като застрашен вид в „Червената книга на България“, се поддава на градинско отглеждане и се продава на пазара като разсад.

Култивирането на билката е един от добрите начини да се опазват естествените находища- нещо, което за щастие вече се прилага в Странджа. Растението вирее на бедни, каменисти почви и с отглеждането му могат да се усвояват запустели и непригодни за други видове почви. С този природосъобразен бизнес от година се е заел Киро Проданов, създавайки разсадник за кримски чай със стотина растения. Според него, вече има голям интерес към посадъчния материал, който произвежда и макар и за малко бройки, запитванията са от цялата страна. Някои клиенти дори имат намерение да го отглеждат в саксии в домовете си. Хората в този южен край на България казват, че от тази билка минава всяка болежка.
Това многогодишно тревисто растение съдържа над 20 микроелемента и минерали, цъфти от юни до август, а беритбата може да продължи и през ранната есен.
Доц. Нели Грозева от Тракийския университет съветва да се бере само тази част, която се намира до 25-30 см. от цветовете. Отрязва се във сухо време и се суши на сянка. Лекува чернодробни, бъбречни заболявания, регулира кръвното, активен антиоксидант, стимулира физическата и умствена работоспособност, забавя процесите на стареене. При култивиране цъфти по- обилно и за по-дълъг период от време.
Култивирането на това растение може да захрани цяла една биологична аптека, запазвайки останалите находища в природата и давайки поминък на хората от района. Единственото условие е да познаваме билките и да ги използваме рационално.

Използван архив на БНР

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории