Последни Рецепти
Последни Статии

Сладоледът като антидепресант

Добавено в Здравословно хранене, Любопитно

Добави към моето меню

Сладоледът действа като антидепресант
И една лъжичка сладолед подобрява настроението

Обичате ли сладолед?
– Да, мога да ям сладолед през цялата година и през зимата
– Да, но ям само през лятото
– Не, не обичам сладолед

сладолед
Шоколадова кошничка със сметанов сладолед и чаша студен, домашно приготвен айро-коняк. (Магдалена Малоир)

Какъв е вашия отговор. Обичате ли сладолед? Да, много хора обичат сладолед. Учените дават обяснение на любовта към това сладко и студено изкушение. Оказва се, че сладоледът помага да се борим с депресията и подобрява настроението. Като е достатъчна само една лъжичка за да се подобри настроението.
Специалисти от Лондон са изследвали реакцията на главния мозък на студения десерт и са установили, че сладоледът активира работата на зоната в мозъка, която отговаря за усещане на радост.
Ранее Кайл Бергер (Kyle Berger) и Ерик Стайс (Eric Stice) от изследоватеслкия център на института в Орегон са установили, че продукти като сладоледа могат да влияят на мозъка като наркотик.
Затова, ако човек яде често и по много сладолед, ще престане да получава това удоволствие, а организмът ще поиска увеличаване на количеството от сладкото студено удоволствие.

Как е проведено изследването? На група хора е било предложено да изядат порция сладолед, а след това да проверят активността на мозъка чрез магнитно резонансна томография. Оценявала се реакцията на кората на главния мозък. Учените твърдят, че сладоледът повишава активността на зоната на мозъка, която отговаря за проявата на чувството за радост. Такова изменение настъпва след първата порция. Възможно е това да е свързано с изработването на серотонин – хормона на щастието.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории