Последни Рецепти
Последни Статии

Направете това за да влезете във форма по-бързо

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Факт е, че по-често ядем, не защото сме гладни, а търсим в храната – начин да се почувстваме по-добре. Стресът, времето навън, часът – всичко това се отразява върху количеството храна, което ядем.
Има ли начин да накараме собствената ни психика и обкръжението ни да ни помогнат да изгубим тези ненужни килограми? Има, смята Браян Уонсинк – психолог и изследовател на хранителните навици. Ето няколко съвета от последната му книга.

Slim by Design 3
Brian Wansink, Slim by Design

12 странни трика за отслабване, които работят

Не се отчайвайте, когато самоконтролът ви се изплъзне
Повечето от нас познават тази ситуация – една седмица на зеле и моркови, най-трудното изглежда зад гърба ни, докато една вечер нещо просто ни връхлита и се озоваваме с глава в хладилника, глозгайки пилешко бутче или гребейки течен шоколад със супена лъжица. В подобни моменти запазете спокойствие, за да не се налага да утешавате болката от провала с още по-нездравословна храна. Просто оставете бутчето, откъснете зелев лист и отхапете нова хапка.

Придържайте се към две неща
Уверете се, че чинията ви винаги съдържа два типа храна – основнaта част на порцията и гарнитура. Пържола и гарнитура. Риба и зеленчуци. Картофи и салата. Това просто правило ще ви подтикне към по-разумен начин на хранене.
Slim by Design 1

Дали ще си сипете допълнително
Сменете мястото на хранене. Вземете чинията, приборите (и нищо друго освен тях) и отидете в хола или в кабинета. Вземете обяда на балкона или в градината. Така, дори да искате допълнително, може гладът ви да премине, докато стигнете до кухнята.

Не бързайте да разчистите следите
Хората, които бързат да се отърват от изгребаните купи, празните опаковки и други свидетелства за прекомерния апетит, са склонни да ядат повече от онези, които ги оставят пред погледа си до края на храненето.

Феноменът на бездънната чиния
Проучванията показват, че повечето хора ядат, докато не изпразнят чинията, а не докато се почувстват сити. Единственият начин е да използвате по-малки чинии и да се храните бавно и осъзнато. Следете чувството си за ситост, а не количеството храна на масата.

Компания по време на хранене
Сами ядем с 30 процента по-малко, отколкото в присъствието на друг човек. А когато споделяме вечерята с трима-четирима приятели, консумираме два пъти повече храна. Какъв е изводът. Опитвайте да правите основното си хранене преди събиране и по време на събирането само да замезвате.

Придържайте се към списъка за пазаруване
Определете какви продукти ви трябват за следващата седмица и направете подробен списък. Преди да отидете до супермаркета, купете само тези продукти.
Slim by Design 2

Кажете „не“ на вкусните изкушения
Намерете най-тъмното и отдалечено ъгълче в дома или в хладилника и складирайте там най-големите изкушения. Някои съветват да освободите напълно дома си от тях, но това не е решение, защото ще се изкушавате двойно повече, когато сте навън или на гости. Вместо това, направете ги трудно достъпни и ще видите как ще посягате към тях по-рядко.
(вие къде държите буркана с течен шоколад?)

Дъвчете старателно всяка хапка
Проучванията показват, че дъвченето на всяка хапка храна най-малко 32 пъти помага за по-добро насищане на вкусовите ни рецептори, което значително намалява апетита и води до по-бързо усещане за ситост.

Закусвайте. Не пестете калории сутрин
Ако трябва да се вярва на статистиките на Уонсинк, навикът да се закусва съставя 96% от изкуството да се запази добра фигура. Само 4 от 100 слаби жени, които той е интервюирал споделят, че не закусват. От друга страна, страдащите от излишни килограми споделят, че често пропускат първото хранене с надеждата, че спестяват калории.

Яжте на порции
Според наблюденията на Уонсинк хората, които предпочитат да седят с гръб към рафтовете с торти в заведенията, по-лесно поддържат желаното тегло. Можете да следвате тази тактика и у дома, като сервирате храната си на порции, използвайки само чинии (малки чинии!). Колкото до купите, тиганите и отворените опаковки с най-различни неща, трябва да ядете порция. Когато виждате по-малко, ядете по-малко. Толкова е просто.

Спокойни и последователни
Не се впускайте да изпробвате всички съвети наведнъж. Най-доброто решение е да прилагате по един всяка седмица. Така, стъпка по стъпка, ще постигнете нов начин на живот и ще се доближите до мечтаната фигура.

Източник: Bright Side Do These 12 Tricks and Lose Weight Faster

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории