Сливенски милинки
Добави към моето меню
Сливенски милинки
Рецепта споделена от Росица Петкова
класика. Рецепта класика от българската кухня е това.
Продукти
за тестото
1/2 кубче мая разтворена в 500 мл. вода + 2-3 капки оцет,1 с.л олио, 1 и 1/2 ч.л сол и брашно колкото поеме за меко тесто (около 700 г брашно).
От тестото се оформят малки топченца, които обилно се омазняват със свинска мас (размекната) и подреждате в намазнена тава едно до друго.
След това се заливат с глазура от:
2 препълнени супени лъжици мас (размекната), 4 препълнени супени лъжици брашно, 1/2 чаена лъжичка сол. Всичко се обърква много добре и се разтваря с малко марна (топла) водичка, докато стане кремообразна смес с консистенцията на боза.
Оставят се да втасат и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като са готови, докато са още горещи се посипват с пудра захар. От това количество излизат 2 големи тави.