Мързелива сладка баница
Добави към моето меню
Мързелива сладка баница
Рецепта споделена от Cvetoslava Kirkova
Продукти
1 кг. Брашно
1 кубче прясна мая
500 мл. прясно мляко
3 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
за плънката
125 г меко краве масло
1 ч.ч. смлени орехи (може и повече)
2 кутии локум
за сиропа
1 кг. Захар
800 мл. Вода
3 ванилии
Рецепта за Мързелива сладка баница
• Разтворете маята със захарта и млякото, разбийте яйцата и ги добавете към шупналата мая , с получената смес замесете меко тесто, оставете да втаса до удвояване на обема
• Готовото тесто намесете и разделете на 4 топки, всяка топка разточете на възможно най – тънка кора, намажете я с масло, поръсете с орехи и локум и завийте на руло
• Рулото нарежете на парчета, подредете ги в тава като оставяте разстояние между тях за да втаса баницата втори път, за около 30 мин.
• Втасалата баница изпечете за около 35 мин. на 200 градуса
• Оставете я да изстине напълно (7 – 8 часа, а може и цяла нощ) студената баница залейте с горещия сироп и я оставете да поема сиропа поне 1 денонощие. Изберете голяма тава, защото моята беше средна и баницата се надигна много, трудно я залях със сиропа, но все пак стана разкошна, това ми е първия опит и останах доволна. Да ви е сладко !