Последни Рецепти
Последни Статии

Смехът пази сърцето

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Смехът пази сърцето
Жизнерадостната усмивка може да прогони стреса

Смехът е заразителен. Колкото повече се смеем, толкова по-щастливи се чувстваме. А щастието, както всички знаем, е здраве.
Учените вече могат да измерят и да обяснят защо това е така. Съвременната медицина с нейните електрофизиологични и лабораторни методи на изследване вече е в състояние да регистрира мозъчната дейност, качествено и количествено. До неотдавна това беше немислимо и дори се спореше за броя на невроните като основни клетки на мозъка, дали са 10, 20 или 100 милиарда.

Биология на радостта
Сега нещата са коренно променени, така че може да се говори за биология на радостта, за ролята на оптимизма, за щастлив или нещастен мозък, които са в основата на едно еуфорично или депресивно състояние. Едновременно с това бе разработена и неврохимията на мозъчната дейност, т.е. бяха изолирани и количествено дозирани химическите посредници на връзките между невроните. Това са допамин, серотонин, глутамат и др., които вече се използват и в лечебната практика. Всичко това позволи да се определи със сигурност, че центърът на мозъчната дейност е в лявата хемисфера и по-точно в предночелните мозъчни гънки на сивото вещество и около лявата очна орбита. А може би най-изненадващата констатация се оказа, че жизнерадостният смях е мощен фактор за здраве.

Универсален език
Но какво е смехът? Универсален безсловесен език, признат от всички култури. Но той се практикува само от човека и висшите примати – шимпанзета и горили. За тях той е нещо като вродена характеристика и това е било известно още на Чарлз Дарвин, а холандецът Ян Ван Хоф го е проучил специално. Той е установил, че смехът не е продукт само на гъдел и физически контакт, а и на веселост, на безгрижие, на бодрост и добро настроение. А последните изследвания са доказали, че смехът е много важен биологичен фактор, истинско благодеяние за сърцето, за белия дроб и съвременния бич – стреса. Защото намалява ефективно общото напрежение, повишеното кръвно налягане, окислителните процеси при дишането и е същинска панацея за доброто настроение и разположение на духа. Чрез смеха може да се изразяват емоции, симпатии, одобрение и неодобрение, омраза, презрение, обич, удоволствие, благоволение и неудовлетворение с различни инстанции, сила и продължителност.

Панацея
В Индия смехът вече има статут на истинско обществено движение, а индийският лекар д-р Мадан Катария през 1995 г. е създал метод за групово лечение чрез смях и го е нарекъл хасия йога. Той се състои в извършване на физически упражнения заедно с жизнерадостен смях, сред малки групи от хора, на открито в градина или парк. “Смехът е заразителен, казва д-р Катария, а за да функционира, е достатъчно да сте заедно с други хора, с които да прекарате не повече от 15-20 минути. Това е достатъчно, за да се заредите с позитивна енергия за целия ден. А чрез нея ще посрещате много по-добре изискванията на работата.” Целебното действие на смеха е благотворно за цялото тяло, за благоразположението на духа, за бодрост и устойчивост. Тираните и деспотите винаги са се страхували от него, казва Робърт Провин, американски учен невролог, защото са знаели силата на въздействието му. А за нас, обикновените хора, няма нищо по-достъпно, ефективно и полезно за укрепване на здравето и щастието. Той винаги облекчава, развеселява и ни предразполага един към друг.
Нима това е малко за човешките взаимоотношения?

Д-р Димитър Я. Димитров

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории