Последни Рецепти
Последни Статии

Смяна на часовото време

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Смяна на часовото време 2015 г.

smena vreme esen

На 27-ми март 2016 г. в 3 часа сутринта стрелките на часовниците трябва да бъдат преместени с 1 час напред
Това става всяка година в неделя, в последната седмица на месец март.
Така преминаваме към лятното часово време. У нас тази практика е въведена през 1979 г. с постановление на Министерския съвет.
Лятното часово време ще продължи до последната неделя на октомври (30 октомври), когато в 4 ч. местно време отново ще се върнем към астрономическото време

часовник

За няколко дни човек постепенно се справя и успява да компенсира загубата на този един час заради преминаването към лятното часово време. Липсата на сън обикновено се отразява с неразположение, повишена нервност и сънливост, която сутрин е по-силно изразена. Трудно от днес за утре да решите – ще легна един час по-рано. Ако това става всеки един ден, няма възможност на следващата нощ да компенсирате с нормалния си режим на вашия биологичен часовник, тогава се натрупва и ефектът се компенсира някъде за около една седмица

Какво ще е времето през пролетта?
Астрономическата пролет в Северното полукълбо настъпи на 20 мартв 13,02 ч. българско време – това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта. В този момент Слънцето, при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.
Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365, 24219 денонощия.
По света е възприетата календарна система, основаваща се на т.нар. Григориански календар. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е и е причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Март завършва кат един хладен месец, с превалявания и ветрове. Очаква се април да бъде с по-малко валежи, а температурите да са характерните за периода.За месец май очакванията са да бъде един по-топъл месец. Но непостоянството на времето е характерно за преходен сезон като пролетта, затова трябва да сме подготвени за всичко от прелитащи снежинки, ураганни ветрове, дъжд и красива дъга след него.

За Смяна на часовото време

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории