Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на Смилянския фасул

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: ХV Празник на Смилянския фасул
Къде: Посетителски информационен център – Смилян/ Smilyan
Кога: 27 октомври 2018 г.

smilyan fest

Празник на Смилянския фасул се провежда всяка година в последната събота на месец октомври, когато жителите на смолянското село са прибрали вече реколтата си. Началото на събитието ще е на 27-ми октомври 2018г. и ще бъде отбелязано с топовно гръмване на фасулено топче от автентично смилянско оръдие.

smilyan bean 2017От

Конкурсът „Ястие от Смилянски фасул“ е ежегоден и е част от Празника на Смилянския фасул, организиран от Кметство – с. Смилян и НЧ “Проф. Ас. Златаров 1927” – с. Смилян и с подкрепата на Община Смолян.
Участниците в конкурса се състезават в две категории:
І. Категория „Ястия, приготвени от непрофесионални кулинари“
В тази категория се състезават ястия, приготвени от физически лица, които не се занимават професионално с готварство. Едно лице може да участва с едно или с повече ястия в конкурса.
ІІ. Категория „Най-вкусно и най-атрактивно презентирано ястие от смилянски фасул, предлагано като част от менюто в ресторанти и места за хранене“, в която се състезават ястия, предлагани от юридически лица – заведения за хранене, фирми за кетъринг, къщи за гости, др.

Бонбони с боб

Бонбони с боб

Бонбони от смилянски фасул е новият специалитет, който гостите на ХV-то юбилейно издание на Празника на боба в едноименното смоленско село ще могат да дегустират.
Рецептите на 14 ястия от смилянски фасул са оформени като малка книжка “Ястия и специалитети“, което местното читалище е подготвило за Празника на Смилянския фасул. Изданието е джобен формат, удобен за ползване и можете да го закупите от Посетителски информационен център – Смилян.

Смилянски фасул в тиква

Смилянски фасул в тиква

Смилянски фасул чорба

Смилянски фасул чорба

11.00ч. каним всички жители и гости на Смилян в ресторанта на ПК „Равенство“ да похапват вкусна фасул-чорба и курбан, наречен за здраве и берекет на всички хора.

smilyan bean 2017 1
П Р О Г Р А М А
10.30 ч.- 11.00 ч. Откриване на Празника „Смилянски фасул” със залп на фасулевото топче пред входа на НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927” – с. Смилян и старт на V-то издание на състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул“
11.00 ч.–13.30 ч. Разглеждане на щандовете производителите, участници в конкурса „Най-атрактивно аранжиран щанд на производител на Смилянски фасул”(на открито) и на работите на участниците в конкурс „Пано от Смилянски фасул“ (в зала 1 на Посетителски информационен център)
11.30 ч. – 12.30 ч. Музикално-хумористична програма – салон на читалището
12.00 ч. Разглеждане и дегустация на ястията, участващи в конкурса „Ястия от Смилянски фасул” (до изчерпване на наличностите), изложени в зала 2 на Посетителски информационен център.
12.30 ч. Награждаване на победителите от конкурсите.
13.00 ч. Награждаване на победителите в състезанието по планинско
бягане“
14.00 ч. – 17.00 ч. Веселие с музиката на „Виевската група“ в парковото пространство пред Кметсво – с. Смилян

Информация и снимки – Facebook събитие https://web.facebook.com/events/1978575349076947

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории