Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на Смилянския фасул 2018

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

В родопското село Смилян се провежда 16-ото издание на Празника на Смилянския фасул.

Какво: ХVI Празник на Смилянския фасул
Къде: Посетителски информационен център – Смилян/ Smilyan
Кога: 27 октомври 2018 г.

smilyan fest
16-тият Празник на фасула в Смилян

Празник на Смилянския фасул се провежда всяка година в последната събота на месец октомври, когато жителите на смолянското село са прибрали вече реколтата си. Началото на събитието ще е на 27-ми октомври 2018г. и ще бъде отбелязано с топовно гръмване на фасулено топче от автентично смилянско оръдие.

За първи път той се организира през ноември 2003 г. с цел да се популяризира традиционният начин на отглеждане на знаковия за селото едър фасул, придобил известност с наименованието „Смилянски фасул“.

През 2004 година започва конкурсът за най-вкусно ястие, приготвено от местния боб. Третото издание приобщава ученици и деца от детската градина с конкурса за изработване на пана и макети от шарения смилянски фасул. Година по-късно се дава началото на инициативата за изработване на голямо пано, с което селото да кандидатства за Книгата на рекордите на Гинес – за най-голям брой участници, включили се в залепването на бобените зърна. Досега над 19 000 жители на селото, гости и туристи са се включили.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории