Содена питка за Бъдни вечер
Добави към моето меню
Содена питка за Бъдни вечер
Продукти:
500-550 гр брашно
300 мл вода (газирана вода, сода, лимонада)
5 с.л. олио
3 с.л. лимонов сок
щипка сол
щипка захар
1 ч.л. сода бикарбонат
Рецепта за содена питка
• В купа пресейте брашното и направете кладенче, поръсете в него шипка сол и захар
• Разтворете содата за хляб в лимоновия сок и изсипете в кладенчето
• Прибавяйте по малко водата и замесете гладко и меко тесто
• Прибавете малко по малко и олиото като намазнявате ръцете си и докато получите гладко тесто, омесете го добре и го оформете на топка. При желание отделете малко от тестото за да оформите фигурки
• Поставете топката тесто в тавичка и оформете
• Отгоре сложете направени от шнурове и плетеници фигурки, използвайте и вилица – получават се интересни комбинации от дупчици
• Намажете с олио и сложете питката в предварително загрята фурна на 190 градуса
• Изпечената пита намажете с олио и оставете на скарата на отворената фурна за около 10 мин
Опитвайки се да се върна в детството, какво и как приготвяше баба за празника (за Нова Година или когато колеха прасе на село) содената питка ми се губи по тези дни, правеше содена питка с кисело мляко, правеше пърлена питка – тънко разточена и набодена с вилицата, която просто свършваше докато я сложеше на масата и затова правеше по 2-3. За празник през зимата се правеше пита с мая и дърпани баници.
Това ми е първата содена питка без кисело мляко. Формичките са къщата, градината и слънцето. За да грее над всички ни. Направени са от дъщеря ми.