Последни Рецепти
Последни Статии

Содена питка за Бъдни вечер

Добавено в Българска кухня, Хляб, питки

Добави към моето меню

Содена питка за Бъдни вечер

Продукти:
500-550 гр брашно
300 мл вода (газирана вода, сода, лимонада)
5 с.л. олио
3 с.л. лимонов сок
щипка сол
щипка захар
1 ч.л. сода бикарбонат

sodena pitka bydni vecher

Рецепта за содена питка
• В купа пресейте брашното и направете кладенче, поръсете в него шипка сол и захар
• Разтворете содата за хляб в лимоновия сок и изсипете в кладенчето
• Прибавяйте по малко водата и замесете гладко и меко тесто
• Прибавете малко по малко и олиото като намазнявате ръцете си и докато получите гладко тесто, омесете го добре и го оформете на топка. При желание отделете малко от тестото за да оформите фигурки
• Поставете топката тесто в тавичка и оформете
• Отгоре сложете направени от шнурове и плетеници фигурки, използвайте и вилица – получават се интересни комбинации от дупчици
• Намажете с олио и сложете питката в предварително загрята фурна на 190 градуса
• Изпечената пита намажете с олио и оставете на скарата на отворената фурна за около 10 мин

Опитвайки се да се върна в детството, какво и как приготвяше баба за празника (за Нова Година или когато колеха прасе на село) содената питка ми се губи по тези дни, правеше содена питка с кисело мляко, правеше пърлена питка – тънко разточена и набодена с вилицата, която просто свършваше докато я сложеше на масата и затова правеше по 2-3. За празник през зимата се правеше пита с мая и дърпани баници.
Това ми е първата содена питка без кисело мляко. Формичките са къщата, градината и слънцето. За да грее над всички ни. Направени са от дъщеря ми.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории