Ориз с праз и гъби
Добави към моето меню
Ориз с праз и гъби
Рецептата е класическа, лесна рецепта, зимен вариант е и съобразена с продуктите, които се предлагат на пазара. Може да се използва за плънка на сърми за Бъдни вечер
250 г гъби печурки
1 голям морков
1 стрък праз
1 връзка зелен лук
1 ч.ч. ориз
1 с.л. олио
2-3 стръка магданоз
Необходим е тиган с незалепващо покритие с капак
Рецепта за ориз с праз и гъби
• Гъбите и праза се нарязват на ситно, моркова се настъргва на едро ренде
• В тигана се загрява олиото и се добавят нарязаните гъби, разбърква се и няколко минути след това се добавят настъргания морков и праз
• Разбърква се, добавя се измития 1 ч.ч. ориз и 3 ч.ч. вода
• Слага се капак, след като заври, котлона се намаля и се оставя за 20 мин докато уври
• Когато махнете капака имате вкусен и ароматен ориз
• Добавяте нарязания на ситно зелен лук и магданоз и разбърквате. (това е в момента, ако искате да го посолите на вкус)
Ако ще го използвате за плънка на сарми или в баница се налива само 1 ч.ч. вода и в момента когато ориза „глътне“ водата плънката е готова и може да се използва