Сорго
Добави към моето меню
Сорго
Когато говорим за зърнени храни, това означава да говорим за ориз, жито, булгур, овес, елда (гречка)…
И се оказва, че към този списък трябва да се добави и сорго. Самата дума ми звучеше познато и екзотично, т.е. нищо конкретно.
Зададохме въпроса на страницата във Facebook
Знаете ли какво се нарича Сорго?
как се нарича растението от което правят метлите? растението би трябвало да се нарича “техническа метла” и да се правят от него, а това да е вид сорго
За първи път не заваляха рецепти и коментари. Причината за въпроса бе следната новина в The Times of India, че
Сорго е най-полезната зърнена култура
Диетолозите определиха коя е най-добрата зърнена храна. Уверяват ни, че най-полезна е сорго. От него може да се приготви брашно, водка…
Диетологът Ниланджана Сингх (Neelanjana Singh) от клиниката Heinz Nutri Life пояснява, че соргото съдържа, като концентрация, повече калций от ориз и пшеница. Също така съдържа много антиоксиданти, полифеноли, восък… тези вещества са полезни за работата на сърцето, а във восъка се съдържат поликозаноли, които намаляват нивото на „лошия“ холестерин. Соргото е полезно за хора с глутенова болест (Целиакия).
Соргото може да се употребава като самостоятелен продукт, както и в комбинация с други зърнени храни. Може да се включва в рецепти, като заместител на ориз. Желателно е да се залее предварително (от вечерта) с вода, а след това да се сготви.
Сорго (Sorghum) e растение от семейство Житни, включва около 60 вида от диворастящи до отглеждани промишлено видове. Произходът му е от Африка, като по-късно се разпространява и в Европа. Нарича се още „царевица, устойчива на суша“, т.е. може да се отглежда в сухи райони.
Основните видове са
– Сорго за зърно – в Индия и Китай се използва като заместител на жито, приготвя се брашно и хляб от него. В Африка също се използва като храна и за приготвяне на бира
– Захарно сорго – от него се получава захарен сироп
– Техническо сорго – оказва се, че от него се приготвят метлите, които всяка домакиня ползва