Последни Рецепти
Последни Статии

Сорго

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Сорго
Когато говорим за зърнени храни, това означава да говорим за ориз, жито, булгур, овес, елда (гречка)…
И се оказва, че към този списък трябва да се добави и сорго. Самата дума ми звучеше познато и екзотично, т.е. нищо конкретно.

Зададохме въпроса на страницата във Facebook
Знаете ли какво се нарича Сорго?
как се нарича растението от което правят метлите? растението би трябвало да се нарича “техническа метла” и да се правят от него, а това да е вид сорго

За първи път не заваляха рецепти и коментари. Причината за въпроса бе следната новина в The Times of India, че

Сорго е най-полезната зърнена култура
Диетолозите определиха коя е най-добрата зърнена храна. Уверяват ни, че най-полезна е сорго. От него може да се приготви брашно, водка…
Диетологът Ниланджана Сингх (Neelanjana Singh) от клиниката Heinz Nutri Life пояснява, че соргото съдържа, като концентрация, повече калций от ориз и пшеница. Също така съдържа много антиоксиданти, полифеноли, восък… тези вещества са полезни за работата на сърцето, а във восъка се съдържат поликозаноли, които намаляват нивото на „лошия“ холестерин. Соргото е полезно за хора с глутенова болест (Целиакия).

Соргото може да се употребава като самостоятелен продукт, както и в комбинация с други зърнени храни. Може да се включва в рецепти, като заместител на ориз. Желателно е да се залее предварително (от вечерта) с вода, а след това да се сготви.

Сорго (Sorghum) e растение от семейство Житни, включва около 60 вида от диворастящи до отглеждани промишлено видове. Произходът му е от Африка, като по-късно се разпространява и в Европа. Нарича се още „царевица, устойчива на суша“, т.е. може да се отглежда в сухи райони.
Основните видове са
Сорго за зърно – в Индия и Китай се използва като заместител на жито, приготвя се брашно и хляб от него. В Африка също се използва като храна и за приготвяне на бира
Захарно сорго – от него се получава захарен сироп
Техническо сорго – оказва се, че от него се приготвят метлите, които всяка домакиня ползва

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории