Немска кухня
Добави към моето меню
Вечерта на немската кухня се състоя в Ресторант Таланти на 18ти октомври 2013 година, като гостите имаха възможност да опитат следното дегустационно меню:
1. Супа от червена леща
2. Маулташен със сирене и спанак
3. Телешко руло със сладко-кисело червено зеле и картофи фондан
4. Баварски крем с пяна от черен касис
Авторите на дегустационното меню бяха студенти от 3ти семестър на Кулинарна Академия HRC, които се обучават в Ресторант Таланти: Йоанис Фридакис (Гърция, лидер на екипа), Василена Узунова, Лъчезар Енчев и Александър Панев.
Немската кухня е вкусна, разнообразна, рецептите са калорични и може да изкуши всеки. В нея няма само картофи, свинско, бира и наденички, има от всичко по много.
Продуктите, с които се приготвят рецептите са разнообразни – картофи, зеле (кисело, варено или пържено), моркови и фасул са най-използваните зеленчуци, а ябълки, круши, грозде, ягоди и малини – най-употребяваните плодове в немската кухня, допълнени с хмел, захарно цвекло, ечемик, пшеница, овес, ръж и овес.
Основните ястия са насищащи и калорични, приготвят се със свинско месо или бекон, телешко, пилешко, заешко, различни птици и риби също присъстват. Немските наденички “франкфурти” са известни в цял свят.
В немската кухня менюто обикновено съдържа предястие (Vorspeise), супа (Suppe), основно ястие (Hauptspeise) и десерт (Nachspeise). Немците са големи почитатели на бирата, виното и на“Radler” – лека бира с лимонада или ябълков сок. Един от най-популярните немски десерти, заимстван от австрийската кухня, е “Apfelstrudel” – горещ ябълков щрудел.
Немската кухня е типична регионална кухня.
В Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц, Саарланд и Баден-Вюртемберг немската кухня е повлияна от селското стопанство около планината Шварцвалд и река Рейн и винарските традиции, формирани от близостта до Белгия, Франция и Швейцария.
Байерн/Бавария и Хесен са известни с изобилието си от бира, месо и млечни продукти, “Handkaes” (миризливо сирене със заквасена сметана) и “Schwaebische Kasespaetzle “(кнедли със сирене и масло).
Най-популярните ястия в Тюринген, Бремен и Саксония са “Dresdner Stollen” (щолен, покрит с пудра захар)
Октоберфест (Oktoberfest) е традиционноят празник на бирата