Сос Ткемали
Добави към моето меню
Сос Ткемали
в сезона на джанките един сос от грузинската кухня. Поднася се с месо, с картофи, таа както бихте предложили кетчуп
Продукти:
1 кг кисели джанки
1 прясна червена люта чушка (може и повече, ако обичате люто)
1 глава чесън
2 ч.л. сол
половин връзка копър
2-3 листа джоджен или мента
цветът зависи от зрелостта на джанките – от зелен, през жълто до червено
Начин на приготвяне:
• Джанките се заливат с вода да ги покрие в тенджера и се слагат да се варят за около 15 мин
• След като изстинат се претвриват през гевгир, за да се отделят люспите и костилките
• Получава се гъста маса, която се претрива още веднъж
• Сместа се слага тенджерка и се добавя сол на вкус, нарязана на ситно люта чушка, нарязан копър, мента и джоджен и се поставя на котлона да заври и се оставя на тих огън около 5мин като се бърка
• Към полуизстиналата смес се добавят пасирани скилидки чесън
• За по-голяма хомогенност на соса може да се блендира
• Получава се един по-непознат, но вкусен сос, който може да поднесете към печено месо
Алыча Ткемали е вид грузинска слива, от който се приготвя соса, но се получава и с по-кисели джанки.
снимка: https://gruziyagid.ru/kuhnya/sous-tkemali