Спагети с доматен сос и гъби
Добави към моето меню
Спагети с доматен сос и гъби
Рецепта за август, сос от набрани в градината домати, гъби и зелени подправки. Може да се приготви и през всеки сезон, ако се ползва домашно приготвен и консервиран сок от домати
Продукти
300 г спагети
200 г гъби печурки
1 с.л. олио
1 глава кромид лук
Смелен черен пипер на вкус
За доматения сос
500 г домати
2-3 скилидки чесън
1 с.л. олио
2 с.л. листа босилек нарязани или 1 щипка сух
1 щипка захар
Смелен черен пипер и сол на вкус
Рецепта за спагети с доматен сос и гъби
Приготвяне на доматения сос
• Доматите се настъргват на ренде
• В дълбок тиган се загрява 1 с.л. олио и се добавят нарязаните на ситно скилидки чесън
• Когато станат златисти се добавя доматения сок от настъргани на ренде домати
• След като соса заври се намаля котлона, за да се получи желаната гъстота, около 20-25 мин
• Овкусява се с щипка захар, сол и смелен черен пипер. Подправка – босилек
• Гъбите се приготвят като се нарязват. В тиган с незалепващо покритие се загрява 1 с.л. олио и се добавят гъбите. Разбъркват се. Когато са почти готови се добавя нарязания кромид лук и се разбърква
• Спагетите се сваряват според упътването на опаковката, примерно на 100 г спагети – 1 л вода, щипка сол. Спагетите се слагат във врящата вода и за около 10 мин са готови
• В чиния се слагат от спагетите, залива се с доматен сос и се добавят гъби
• Зелените подправки са задължителни, ако имате от тях. Може да добавите и настърган кашкавал