Крем супа спанак
Добави към моето меню
Спаначена крем супа със забулени яйца и орехи
рецепта за вкусна крем супа от спанак
250 г спанак
2 -3 картофа
2 с.л. орехови ядки
50 мл готварска сметана
2 яйца
1-2 щипки настъргано индийско орехче
за кротоните:
2-3 филии хляб за тостер
2 -3 скилидки чесън
1-2 клонки пресен риган
4 с. л. зехтин
* Картофите се обелват и се нарязват наситно и се сваряват. Когато са полуготови, се добавя спанакът и се варят заедно около 2 минути.
* Готварската сметана се налива в тенджерата с картофите и спанака. Разбърква се.
* След това супата се подправя с индийско орехче, ври още 1 минута и се сваля от котлона.
* Готовата супа се пасира, така че да се получи еднородна смес.
* Приготвят се забулени яйца по панагюрски: в тенджера се налива вода, добавят се малко оцет и сол и се кипва. Едно по едно яйцата се поставят във врящата вода, за да се забулят.
* Ореховите ядки се нарязват надребно и се запичат на сух тиган.
Приготвяне на кротоните:
* Скилидките чесън и риганът се нарязват наситно и се смесват в купичка. Налива се захтинът и се разбърква добре.
* Получената ароматна смес се сипва в тиган и в нея се запържват нарязаните на малки кубчета филии хляб.
* Друг вариант е да запечете кротните във фурна, може да ги приготвите и в микровълнова фурна.
Сервиране на супата:
В дълбоки чинии се слага по едно забулено яйце и до него се сипва от пасираната супа. Супата се поръсва с натрошени орехови ядки, добавят се кротони и е готова за сервиране.
Рецептата е на Таня Правчанова, главен готвач на Radisson SAS