Последни Рецепти
Последни Статии

Спасовден

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Възнесение Господне – Спасовден

В нощта срещу Спасовден, всеки се моли затова, което му е нужно кой за дъжд, кой за изцеление, кой за рожба …
Тази нощ самодивите са милостиви и разпускат косите си
и цъфти самодивското цвете
И росата е лечебна – една капка роса стига

samodivsko cvete

Църковният празник Възнесение Господне – Спасовден се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден. Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек. На този ден в подножието на Елеонската планина Христос се въздигнал в небесата.
Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение. В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях – Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.
spasovden
Според българските народни вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника болни и недъгави хора отиват да преспят на открито. Народните вярвания гласят още, че ако на Спасовден вали дъжд – годината ще е богата, а реколтата – обилна

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории