Последни Рецепти
Последни Статии

Цветето Коледна звезда

Добавено в Любопитно, Цветя и градина

Добави към моето меню

Коледната звезда грее в офиса и в дома
тя е символа на светлия празник и неговата красота

koledna zvezda 1

Легендата за Коледната звезда: Исус благословил цветето
Като декоративно саксийно цвете, популярно в целия християнски цвят, коледната звезда е произведена за пръв път в САЩ. Нейната родина като храст от семейството на млечките обаче е Мексико. Появата й в страната на ацтеките е свързана с красива коледна легенда. В навечерието на Рождество бедно момиче много искало да остави някакъв подарък пред статуя на Исус Христос в малко мексиканско градче, но нямало нищо. “Исус ще приеме всеки дар, стига да е от сърце”, успокоил го баща му. Тогава момичето набрало от полето сухи цветя и ги поставило молитвено пред статуята на Божия син. На Бъдни вечер сухият букет разцъфнал в големи алени цветове като кървави сълзи за Спасителя.

koledna zvezda 2

Как да я запазим до другия празник
Красивите цветове на коледната звезда се запазват не повече от 2-3 месеца след празника. Веднъж поставено в домашни условия, за съжаление много често цветето загива. Макар и трудно, то може да бъде съхранено и вкъщи до другата Коледа, ако се спазват някои задължителни условия. Саксията с цветето трябва да бъде изложена на непряка слънчева светлина поне 6 часа на ден. В стаята трябва да бъде нито много горещо, нито много хладно, с постоянна температура около 15-16 градуса. Коледната звезда трябва да бъде далеч от източници на топлина – радиатори, печки, климатици. Не бива да се оставя на отворен прозорец или на течение. Полива се редовно, когато почвата стане суха при допир. Някои любители цветари препоръчват след като прецъфти, да се орежат върховете на цветето и то да се постави в нова саксия с обогатена почва. Ако се запази в същия съд, се препоръчва през лятото да се тори всяка седмица, а зимата, когато цъфне – на 14 дни.
Всички почитатели на красивото цвете трябва да знаят, че то е отровно и не трябва да се позволява на домашни любимци да го пробват на вкус. Възможни са и алергични реакции при допир.

18.12.2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории