Свинско с кисело зеле
Добави към моето меню
Свински гърди с кисело зеле на фурна
традиционно българско ястие
1 кг свински гърди
1 кисела зелка (800-1000 г)
1 голяма глава лук
1 с. л. червен пипер
1 ч. ч. зелев сок
Лукът се реже наситно, запържва се в сгорещеното олио около 1 минута и се оттегля от котлона. Поръсва се с червен пипер и се разбърква. Прибавя се нарязаното на тънки ивички зеле (аз винаги измивам зелето предварително със студена вода), залива се със зелев сок. Тенджерата се връща на котлона и се задушава 2-3 минути.
В голям глинен съд се подрежда нарязаното на порции месо със сланината към дъното. Покрива се със задушеното зеле и похлупва.
Пече се при температура 200 градуса около час.
Идея:
* Тази рецепта я приготвям без лук, но слагам настърган морков.
* Така приготвям кисело зеле със сланинка през зимата в глинен гювеч в камината. Става ненадминато вкусно ястие.
Свински ребра с кисело зеле
традиционна българска рецепта, такак както може да се намери в бабините тетрадки или така както би ви го приготвила вашата баба
2 кг свински ребра
1 средно голяма кисела зелка
2 – 3 люти чушлета
1 с.л. червен пипер
2 -3 с.л. мас
черен пипер на вкус
1 чаена чаша зелев сок.
Ребрата се нарязват и се нареждат в голям пръстен гювеч, на дъното на който сме сложили няколко листа от зелето. Отгоре се слага от зелето, което сме нарязали на ивички. След това се нареждат пак от ребрата и т. н. Върху всеки ред от зелето се слагат парченца от нарязаните ситно люти чушленца. Наръсва се най-отгоре с червения пипер и се залива със зелевия сок, разтопената мазнина и малко топла вода. Отгоре се покрива с 2-3 зелеви листа. Пече се на умерен огън във фурната.