Последни Рецепти
Последни Статии

Свинско с кисело зеле

Добавено в Ястия със свинско

Добави към моето меню

Свински гърди с кисело зеле на фурна
традиционно българско ястие

1 кг свински гърди
1 кисела зелка (800-1000 г)
1 голяма глава лук
1 с. л. червен пипер
1 ч. ч. зелев сок

Лукът се реже наситно, запържва се в сгорещеното олио около 1 минута и се оттегля от котлона. Поръсва се с червен пипер и се разбърква. Прибавя се нарязаното на тънки ивички зеле (аз винаги измивам зелето предварително със студена вода), залива се със зелев сок. Тенджерата се връща на котлона и се задушава 2-3 минути.

В голям глинен съд се подрежда нарязаното на порции месо със сланината към дъното. Покрива се със задушеното зеле и похлупва.

Пече се при температура 200 градуса около час.

Идея:
* Тази рецепта я приготвям без лук, но слагам настърган морков.

* Така приготвям кисело зеле със сланинка през зимата в глинен гювеч в камината. Става ненадминато вкусно ястие.

Свински ребра с кисело зеле
традиционна българска рецепта, такак както може да се намери в бабините тетрадки или така както би ви го приготвила вашата баба

2 кг свински ребра
1 средно голяма кисела зелка
2 – 3 люти чушлета
1 с.л. червен пипер
2 -3 с.л. мас
черен пипер на вкус
1 чаена чаша зелев сок.

Ребрата се нарязват и се нареждат в голям пръстен гювеч, на дъното на който сме сложили няколко листа от зелето. Отгоре се слага от зелето, което сме нарязали на ивички. След това се нареждат пак от ребрата и т. н. Върху всеки ред от зелето се слагат парченца от нарязаните ситно люти чушленца. Наръсва се най-отгоре с червения пипер и се залива със зелевия сок, разтопената мазнина и малко топла вода. Отгоре се покрива с 2-3 зелеви листа. Пече се на умерен огън във фурната.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории