Филе Елена
Добави към моето меню
Филе Елена
рецепта за домашно приготвено филе от рибиците на прасето, така както го правят в Елена. Автентично и проверена е като еленския бут. Само дето бут по еленски може да стане само в Елена, а рибиците и бон филетата си ги правя така и на терасата в центъра на София.
Рибиците, бонфилето, се почистват добре от мазнината и се подравняват.
Слагат се в съд и се посоляват обилно, покриват се щедро със сол. Държат се така 24 часа.
Изваждат се и се измиват от солта и се слагат на проветриво.
След един час се намазват обилно със счукан чесън. Осоляват се с черен пипер, червен пипер и чубрица.
Прекарва се връзчица през филето и се закача на проветриво и сигурно (от котки и др.) място.
След около 2 – 3 седмици филето е готово. Тогава се прибира в хладилника.
Сервива се нарязано на тънко на вълча салата, чудесно мезе за червено вино или пелин и сладки приказки край камината в зимната вечер.
През декември почина човека, който ни посрещаше на Елена, много добър човек, от онези които трябва да живеят и за които не може да се каже и една лоша дума. Благодаря на него и на съпругата му за чудните зимни дни прекарани в Елена и прясното свинско, за рибиците, за бута по еленски, за екологично чистите зеленчуци, за млякото.
Благодаря им за това, че има на света място където си добре дошъл винаги и си посрещнат с блага дума и вкусна храна.
Рецепта за бут по еленски
Еленският бут е типично кулинарнo произведение за района на Еленския балкан. Запазена марка и се приготвя само там заради специфичните въздушни течения.
2 свински бута
сол
По традиция прасе се коли Коледа и приготвянето на Еленския бут се извършва в периода декември-февруари.
Свинските бутове се опърлят и измиват. В каца се поставят между два дебели пласта сол и се оставят да престоят една-две седмици.
След като месото е добре осолено се вади от кацата и без да се измива се окачва на сенчесто и проветриво място (на чардака, на тавана горе) да съхне.
След два месеца е готово за консумация. Когато времето започне да се затопля се прибира на студено в хладилник или избено помещение.
Рецептата за бут по еленски я публикувам, но никога не съм го правила, дори не съм била там, когато са го гласили. Свекърва ми идва за Великден и ще го донесе. Най-много го обичам нарязан на ситно с много зелен лук задушен и объркан с яйца. Това е връх манджа.
Много вкусно става като се нареди на шишове и се запече за малко на скарата.
ooooooooo zimata 5te prava but po elenski