Последни Рецепти
Последни Статии

Стeфановден 27 декември

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Стeфановден 27 декември

Честит имен ден на
Венцислав, Венцислава, Венци, Венец, Стефан, Стефка, Стефчо, Стайко, Стойко, Стоян, Стоил, Станка.

На трапезата трябва да има месни ястия. Задължително е свинското с кисело зеле или пък баницата, приготвена с месо (днес това са вариантите на вълча баница, вълча пита, затворена пица калцоне с месо или любимата плетена пита с месо, гъби, прази подправки.
Tрадицията повелява – никаква домашна работа на Стeфановден , даже косите не се мият на 27 декември. За пране и чистене пък и дума не може да става. Ограниченията са строги, защото това е един от трите “мръсни дни”, които започват на Коледа. Всички, които не спазват забраните, са заплашени от лоши болести, твърди поверието.
На Стефановден в някои краища на страната младите отиват на гости на кумовете или кръстниците си.

свети стефан


Днес Църквата ни празнува паметта на св. Стефан – архидякон и първомъченик за вярата.
Учението на Христос се разпространявало бързо и числото на вярващите в Йерусалим растяло всеки ден. Апостолите, заети с проповядването на словото Божие, решили да не се занимават, в ущърб на проповедта, с грижите за домакинските работи на християнското общество. Затова решили да изберат из числото на учениците 7 души, на които поверили раздаването на храната и другите насъщни грижи. Избраните били наречени “дякони” (служители). Пръв сред 7-те дякони бил Стефан, който скоро се прочул със своята честност и си спечелил уважението и на нехристяните.
Тази популярност на Стефан предизвикала раздразнение в Синедриона. Той бил обвинен, че хули Бога и Мойсеевия закон. Намерили се и лъжесвидетели, които да потвърдят това. Пред съда Стефан отрекъл всички клевети и изобличил хулителите си, но това само ги разярило. Той бил изведен вън от града и пребит с камъни. Преди смъртта си Стефан простил на убийците си с думите: “Господи, не зачитай им тоя грях!”. Това станало през 37 г. сл. Хр. Стефан е първият християнски мъченик, загинал за вярата.
Преданието говори, че Пресветата Дева, придружена от апостол Йоан Богослов, гледала от височината как убиват Стефан и се молила за него. Гамалиил, един бележит еврейски законоучител, който уважавал светия мъченик, взел тялото му и го погребал в своето имение.
През 415 г. мощите на първомъченика Стефан били пренесени в Сионския храм в Йерусалим.

Eпископ Йоан БОГОСЛОВ

желязната църква
църквата Свети Стефан, известна още като Желязната църква в Истанбул или Бълграската църква

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории