Торта Коледна звезда
Добави към моето меню
избрани Коледни рецепти за сладкиши
Тортата заради името – Коледна звезда – има толкова сила и пожелание за красота в името й. А и тортата е вкусна:) и цветето е красиво
Торта Коледна звезда
за блата:
* 1 ч.ч. захар
* 5 яйца
* 3 с.л. (30 мл) прясно мляко
* 1 ч.ч. бадеми ( може и орехи)
* 50 г какао
* 3 ч.л. (15 г) нескафе
* 25 г нишесте или брашно
За пълнежа:
* 200 г конфитюр от ягоди
* 4 с.л. (40 мл) ром
За крема:
* 250 г масло
* 100 г пудра захар
* 3 бр. яйца (или 250 гр извара)
* 150 г течен шоколад
* 4 с.л. (40 мл) ром
Приготвяне на блата: Жълтъците се разделят от белтъците. Разбиват се на крем със 100 г захар и прясното мляко. Белтъците се разбиват с останалата захар на сняг и се прибавят към жълтъците. Смесват се бадемите (орехите, фъстъци, смлени на по-едричко), какаото, кафето и нишестето и също се прибавят към жълтъците. Сместа се разбърква леко и се изсипва в намаслена тефлонова кексова форма и се пече около 45 минути в предварително загрята до 160 градуса фурна.
Блатът се изважда от формата и се оставя върху решетка да изстине.
След това се изрязва във формата на 8 лъчева звезда и в хоризонтал се нарязва на 3 отделни блата.
Приготвяне на пълнежа: Конфитюрът се разбърква с рома и с получената смес се пълни звездата.
Приготвяне на крема: Размекнатото масло се разбива с пудрата захар. Прибавят се яйцата, течния шоколад и рома. Всичко това се разбива добре и с едната част от крема се намазва тортата отстрани, а с останалата част с шприц с кръгъл отвор се правят ленти отгоре върху звездата.
Украсява се по желание.
Идея: Това е класическата рецепта, в момента бих ги заменила яйцата за кремас 250грама извара. Започвам да ставам фен на кремовете с извара. Оказа се много по-вкусно!
Шоколадова торта коледна звезда
за блата:
5 яйца
3/4 ч.ч. захар
3 с.л. вода
1 ч.ч. смлени бадеми, лешници или орехи
1 ч.л. какао
1 с.л. разтворимо кафе
3 с.л. нишесте
за плънката:
100 г конфитюр от ягоди
40 мл ром
за крема:
300 г сметана
100 г захар
100 г шоколад, начупен на малки парченца
4 с.л.
ром 1 ч.л. (или есенция)
фино настъргана портокалова кора
за украса:
3 с.л. какао
захарни перли или шарени захарни пръчици
Блатът се приготвя, като белтъците се разделят от жълтъците. Жълтъците се разбиват с половината от захарта и водата на крем. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Белтъците се разбъркват с жълтъците.
Смесват се ядките, нишестето, какаото и кафето и се прибавят внимателно към яйчната смес. Всичко се изсипва в кръгла форма за печене, постлана с хартия за печене.
Блатът се пече около 40 мин на 160 С. Изважда се от формата и се оставя да се охлади добре.
Блатът се разрязва хоризонтално на три пласта.
Смесват се ромът и конфитюрът и с получения пълнеж се намазват пластовете и се слепват.
Изрязва се кръг от хартия с диаметъра на тортата. Кръгът хартия се сгъва на 4. Отрязва се малък триъгълник в края и се отрязват 8 малки триъгълника от краищата на тортата, така че да се получи осмоъгълна звезда.
Сметаната се разбива и се прибавят шоколадът и портокаловата кора. Разбърква се добре. Прибавя се ромът. Сместа се оставя в хладилник за 2 часа.
Намазват се страните и повърхността на звездата с тънък слой крем. Отгоре се шприцова на линии, поръсва се с какао и се украсява със захарни перли или счукани разноцветни бонбони.
18.12.2005