Задушени зеленчуци
Добави към моето меню
Задушени зеленчуци
основната рецепта, тази, която от средата на октомври, цялата есен и зима се приготвя, докато има карфиол и броколи в магазина, а след това от замразените. лесна е. вкусна е. идеалната гарнитура … Необходими са само тенджера, зеленчуци и кошница за пара, а такава предлагат почти във всеки магазин
200 гр карфиол, на розички
100 гр броколи, на розички
2-3 моркова, нарзяни на пръчици или на кубчета
1 ч.ч. грах
1 ч.ч. царевица
1 с.л. зехтин
1-2 с.л. ябълков оцет
* Карфиолът и борколите се измиват и се накъсват на розички. Морковите се нарязват на пръчици. Ако царевицата и граха са замразени се заливат със студена вода да ги покрие, ако са от кутия се заливат със студена вода;
* В тенджера се поставя кошницата за пара и се налива толкова вода колкото да покрие дъното, около 1 ч.ч. Когато водата заври се добавят карфиола и морковите;
* В момента кога заври се намаля котлона и ври около 10 мин. Добавят се царевицата, грах и броколито;
* След около 5 мин се отсранява от огъня изсипват се в купа и се овкусяват с оцет и зехтин.
Любимо, просто мога всеки ден само това да ям – много лесно, вкусно и полезно