С какво са полезни ягодите и боровинките
Добави към моето меню
С какво са полезни ягодите и боровинките
Само няколко порции ягоди и боровинки на седмица могат да намалят риска от инфаркт при жените. Това е твърдение на учени от Университета в Харвард.
боровинки, брани в Родопа планина
В ягодите и боровинките се съдържат голямо количество флавоноиди – вещества, които положително въздействат върху работата на сърдечносъдовата система. Тези природно фенолни съединения помагат за разширяване на артериите и възпрепятстват образуването на холестеринови плаки
Бил е проведен експримент с участието на повече от 93 000 жени на възраст 25-42 години. Оказва се, че употребата на 3 порции ягоди и боровинки в седмицата намалява риск от инфаркт с 32% спрямо тези, които консумират тези плодове един път в месеца или по-рядко.
„Ние установихме, че употребата на тези плодове през младостта може да намали риск от възникване на инфаркт на по-късен етап“ казва един от авторите на изследването Аедин Касиди (Aedín Cassidy).
Фаловоноиди се съдържат също в черния шоколад, грозде, червено вино, патладжани
Ягодите са плод, който може да открием на пазара от края на април – май – юни. През есента също се предлагат ягоди. Могат да се приготвят компоти, сладко, сироп от тях в домашни условия и по този начин присъстват на трапезата ни през цялата година. Също така могат да се замразяват във фризера, ако имате ягоди от градината или такива с гарантиран произход.
Боровинки също се предлагат през лятото и есента на пазара, като цената им е под 10 лв за кг. Също така може да купим сушени боровинки – цената е около 14 лв за кг и да ги добавяме в различни сладкиши или плодови салати през зимата, могат да се добавят към всички рецепти, които се приготвят със стафиди. Също така може да отделите един уикенд през август и да наберете боровинки в планината, могат да се приготвят различни сладка и сиропи с тях и да се замразяват.
Strawberries and blueberries protect women from heart attack