Последни Рецепти
Последни Статии

Св. Патриарх Евтимий Търновски

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Св. Патриарх Евтимий Търновски

На 20 януари православната църква отбелязва Св. Патриарх Евтимий Търновски

evtim

На 20 януари Българската православна църква почита паметта на великия български патриарх Евтимий Търновски. В историята на българската държава и на православието патриарх Евтимий е изключителна личност, белязала със светлия си пример духовния живот на българите през Средновековието.
Една от емблемите на град Велико Търново. Там където започва университета на хълма Света Гора има скулптура на патриарх Евтимий с протегнати нагоре ръце като защитник и пазител на града.

Роден е около 1327 година в Търново. Семейната среда и доброто образование помогнали на Евтимий да разгърне богатите си духовни заложби. Още съвсем млад той избрал пътя на монашеството и постъпил в Килифаревския манастир, чийто игумен е преподобният Теодосий Търновски. Заради проявените изключителни духовни качества, Теодосий го направил иконом на манастира и свой пръв помощник, а през 1363 година го взема със себе си в Цариград. Скоро след това Теодосий умира и Евтимий постъпва в един от манастирите на Атон. Към 1371 година Евтимий се връща в България и основава манастира Света Троица, където създава Търновската книжовна школа. Като добър познавач на гръцкия език и гръцката църковна литература той прави сериозна ревизия на българската богослужебна книжнина, която била с много лош превод и давала почва за развитие на множество ереси и секти в България. Тези нови преводни книги стават образец за всички православни държави, които ползвали църковнославянския език. Когато през 1375 година българският патриарх Йоаникий II умира, Евтимий става негов приемник. Той осъществява изключително сериозна книжовна дейност и издига високо авторитета на православната църква и духовниците.

Но идват страшните дни на падането на Търновград пред османския нашественик. Султан Баязид I струпва огромна войска пред стените на крепостта Царевец и подлага на продължителна обсада столицата Търново. Патриарх Евтимий проявява изключителни качества като защитник на града. Числеността на завоевателите обаче е изключително голяма и Търново пада. Православните църкви са превърнати в джамии, а самият патриарх Евтимий е осъден на смърт. Когато палачът обаче се канел да отсече главата на патриарха, ръката му застива и мечът пада. Тогава поробителят го изпраща на заточение. Когато се разделял с народа, от всички страни се стичали тълпи към него.
Питали го: „На кого ни оставяш, пастирю?”,
а той им отвърнал „На Светата Троица и сега, и вовеки”.

Предполага се, че Патриарх Евтимий умира около 1404 година. Тогава Търновската Патриаршия е заличена, а Българската православна църква престава да бъде независима. Патриарх Евтимий е канонизиран за светец.

на снимката “Сетен благослов” – стенопис от притвора на катедралния храм “Рождество Богородично” град Велико Търново

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории