Последни Рецепти
Последни Статии

Как да избегнете стреса в къщи

Добавено в Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

Как да избегнете стреса в къщи

Между професионалните и финансовите проблеми на големите и училищните неволи на малките, вечерите в къщи не всеки път са особено приятни. Предлагаме ви няколко съвета как да овладеете домашния хаос и да превърнете дома си в оазис сред пустинята на стреса.

Подредете и разпределете
Поддържайте в къщата си ред, който ще ви помогне лесно да намирате нужните неща. Ако сте от тези, които пазят дълго билетите от концерт на любимата група или стари бележки от ученическите години, посветете няколко подходящи кутии на „спомени” и прибирайте там всички онези непотребни, но свидни неща.

Все пак не превръщайте реда в къщи в мания, защото това може да се превърне в най-големия източник на стрес. Домът ви е мястото, където живеете, а не музей, нали.

Разговаряйте
Определете си 15-ина минути, през които всички да сте заедно и да споделите успехите или проблемите от деня. По-добре е това да не става по време на вечеря, защото могат да се появят спорни ситуации, а човек трябва да се храни спокойно.

Нека всеки разкаже какво му тежи- и малките и големите. Естествено, ако някой не е в настроение, не го насилвайте, особено ако е тийнейджър. В стремежа си да помогнете, можете само да влошите нещата.

Ако има проблеми, които не трябва да се коментират пред децата, изчакайте къщата да утихне и поговорете на спокойствие с половинката си, но в никой случай не правете това в спалнята!

Под завивките трябва да се случват само приятни неща, след които да заспите щастливи от деня.

Отпуснете се
След като сте споделили проблемите и сте се порадвали на успехите, е време да се отпуснете. Как ще го направите, зависи изцяло от вас. Дали ще се потопите в гореща вана или всички заедно ще излезете на разходка, оставяме на вас да решите.

Така ще се заредите с положителни емоции и ще сте готови по-спокойно да посрещнете предизвикателствата на следващия ден.

Никой не е идеален
Колкото и да ви се иска да живеете като във филм, в който децата не правят бели, съпрузите се разбират с поглед и яденето не загаря, това се получава много трудно.

Не поставяйте неизпълними изисквания към близките си, защото това ще натовари и вас, и тях.

Приемете ги такива, каквито са и с много такт и търпение посрещайте спорните моменти и напрегнатите ситуации.

Така с времето домът ви ще се превърне в истинско пристанище на спокойствието.

Научете се да се смеете заедно, смеха е част от това да имате общи хубави спомени и условие да бъдете заедно и да бъдете приятели. Изкуство ли е, талант ли е да бъдем приятели? Да бъдеш приеман и обичан от всички и е една от тайните на щастието.

В действителност обаче това не става толкова лесно. Сигурно познавате хора, които успяват по някакъв “магически” начин да се харесат на всички, без да са досадни, и да се превърнат бързо в душата на компанията.

Въпросът не е само до характер или поведение. Има няколко съвета, чрез които вие също можете да станете един от тези, които са желани за компания от всички.

Отделяйте време на другите.
Ако винаги бързате и сте заети с нещо, няма начин да създадете връзка от какъвто и да е вид. Посветеното на другите време е инвестиция в бъдещото приятелство.

Правете комплименти.
Но не и ласкателства! С друго думи- когато намерите нещо позитивно в човека срещу вас, кажете му го. На практика не е толкова лесно, защото хората са склонни да задържат в себе си възхищението, предизвикано от други.

Мислете позитивно за самите себе си.
Приемете ли, че сте стойностен човек, близките ви много по-бързо ще започнат да мислят за вас по същия начин.

Развийте чувството си за хумор.
То не е вродено. Основното е не да правите хапливи забележки, а да се научите да се шегувате със самите себе си и със собствените си грешки.

Научете се да искате помощ.
Понякога е много по-лесно да помогнеш, отколкото да признаеш, че не се справяш сам, но когато искате помощ от някого, му позволявате той да се покаже като щедър и отзивчив човек, което ще се отрази добре на самочувствието му и ще го зарадва.

Научете се да изслушвате.
Когато се научите да съпреживявате разказите на другите, ще се превърнете бързо в един от най-търсените за компания хора. Естествено, непременно трябва да сте дискретни за нещата, които хората ви споделят.

Не съдете чуждите постъпки.
Приемете ли, че е човешко да се греши, ще ви е много по-лесно да общувате с другите и да ги подкрепяте в трудните моменти.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории