Стъпки към здравословни рецепти
Добави към моето меню
Как да направим така, че празничната трапеза и храната, която консумираме всеки ден да бъде по-здравословна. Това са няколко съвета кои продукт с какво да заменим. Това са промени, които могат да останат незабелязани дори, защото не се отразяват на вкусовите качества на приготвяните рецепти, а в същото време стават по-здравословни и с по-малко калории
• Когато приготвяте сладкиш вместо 1 ч.ч. сложете ¾ ч.ч., или ако пише 100 г сложете 70 г.
• Използвайте кафява захар или мед за рецепти, които не се пекат
• Намалете солта. Ако в рецептата пише 1 ч.л. сол сложете щипка сол. След като сервирате и всеки опита ястието може да го подправи допълнително
• Овкусявайте приготвяните рецепти с подправки
• Заменете белия хляб и тип Добруджа с пълнозърнест или ръжен.
• Когато сервирате масата не слагайте много хляб, например целия хляб, а няколко филийки
• Използвайте продукти с намалена масленост или обезмаслена. Понякога е трудно да се ориентираме какво пише на етикетите, но сметаната може да бъде и с 14% масленост, прясното и киселото мляко също, на изварата пише, че е обезмаслена
• Заменяйте продукти, например майонезата може да се замени (смеси) с кисело мляко, сметаната – също (чийзкейк може да се приготви с качествена извара и кисело мляко)
• Когато приготвяте баница може да добавите няколко с.л. кисело мляко и да сложите 1 яйце по-малко
• Избирайте качествени домакински уреди и ги подменяйте, ако използвате тиган с керамично покритие ще намалите олиото, хартията за печене също спестява мазнината при печене – ястия сладкиши и основни може да се приготвят с по-малко мазнина и няма да залепнат
• Открийте готвенето на пара. Може и без да купувате уред за варене на пара. Необходими са ви само тенджера и съд за варене на пара – налейте вода да се покрие съда за варене на пара и подредете отгоре продуктите.
Стъпки в здравословното готвене
или няколко тайни на здравословното отслабване
Вие трябва да обичате, това, което ядете,
или да обичате човека за когото готвите,
защото приготвянето на храна – е израз на любов
(с) Ален Шапел