Последни Рецепти
Последни Статии

Суеверия свързани с храна

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Суеверията са толкова стари, колкото и човечеството, а много от тях се въртят около храната. Голяма част са се родили заради съвпадения, страх от непознатото или силна вяра в “магията”.

Може би сте се чудили какво общо имат последното парче торта, солта и чесъна с късмета ни през деня.

Споделям с вас едно такова, което преди много години ми се случи и на мен. Когато бях бременна със сина прекарах част от времето във В. Търново. И тогава ми се случи да изям толкова много крайшници от хляб, колкото никога повече. Буквално, който ме видеше, ако носеше хляб ми отчупваше крайшничето и ми го подаваше с думите “Да е момче”.

Нещо, което научих от прадядо си бе да уважавам хляба и никога да не го слагам на обратно. Без значение дали е купен от магазина ии парче останало от питата, която е правила баба.

Когато бяхме в гимназията в Търново в старата част имаше една малко кафе където правеха кафе по турски и домашни сладки. Случваше се ни като седнем так компания да гледаме дъното на чашата и да се питаме какво ли ни чака.
Говореше се и за гледане на боб. Как някаква баба хвърляла зърна боб и предричала по тях какво го чака човек.

Суеверните хора живеят по-дълго

Това са някои от най-интересните суеверия, свързани с любимите ни продукти или храни, които успяхме да съберем.
Със сигурност и вие сте срещали такива. Ще бъде интересно да споделите.

sueverie

Няколко суеверия, свързани с храни и напитки

– Чесън
Чесънът има мощен възпиращ ефект върху демони и вампири, всеки е гледал филми за вампири и значе, че трябва да носи чесън.
Чесънът не е просто добавка за подправяне на храната и предпазване от настинки, но и пази от лоши настроения. Този миризлив зеленчук има и мощен възпиращ ефект върху демони и вампири… ако вярвате в тях.
Има поверие, че ако в сватбения си ден булката носи скилидка чесън, това ще я спаси от зли очи и урочасване на семейния ѝ живот.

– Лук
Ако лукът ви падне на пода, ще изхвърлите късмета си, гласи старо поверие. Винаги събирайте обелките от лука в отделна торбичка, съветват суеверните хора.

chesym luk cherven pix

– Сол
Случвало ли ви си е да обърните солницата, тогава хвърлете щипка сол през рамо? Да разпилееш сол се счита за голямо нещастие. Това вероятно се дължи на факта, че в миналото солта е била много скъпа стока. Ако разсипете солта, единственият начин да обърнете лошия си късмет е да хвърлите малко количество сол с дясната си ръка върху лявото рамо.

– Яйца
Евреите вярват, че яденето на яйце с два жълтъка ще ви благослови с много деца.
В Европа някои земеделски производители „засаждат“ яйца в своите полета или хвърлят яйчени черупки между редиците на културите, за да осигурят добра реколта. Всъщност това не е свързано толкова със суеверие, колкото с ползите от калция, който се съдържа в черупките.
Суеверните вярват, че ако ни боли глава, вечер преди сън трябва да чукнем яйце в съд с вода, за да разберем дали това състояние не се дължи на направена магия.

Хляб
Ако печете домашен хляб, винаги правете кръст върху тестото, за да изгоните злите сили. Според много старо суеверие, е лош късмет да откриете дупка в хляб, когато го разкъсате.
Всички сте чували, че хляб не трябва да пада на земята, да се изхвърля в боклука или да се обръща на обратната страна, защото това ще донесе нещастие във вашия дом. (Това мисля, че са наши родни суеверия свързани с хляба)

– Чай
Чували ли сте, че разбъркването на чая ви по посока на часовниковата стрелка ще провокира неприятности? Друго поверие пък гласи, че ако слагате захар вместо мед в чая, никога няма да се омъжите.

– Спагети
Никога не режете спагетите в чинията си, защото така ще отрежете късмета и дълголетието си.

Магданоз
Смята се, че ако искате бързо да забременеете, трябва да посадите магданоз в градина или в саксия и да се грижите за него с внимание и любов.

– Кафе
Поне веднъж са ви гледали на кафе. Или вие сте се опитвали да разчетете какво ви казват останалите следи на чашата с афе. За целта кафето трябва да е турско. С еспресо не става. Има вярване, че ако разлеете кафе и то потече по стените на чашата, ви чака дълго пътешествие.

– Люти чушки
Казват, че лютите чушки не бива да се подават от ръка на ръка, защото може да се скарате с човека, на когото ги давате.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории