Последни Рецепти
Последни Статии

Техника преобразува „лошите” мазнини в добри

Добавено в Диети

Добави към моето меню

В нашето тяло има два вида мазнини – „лоша“ и „добра“. Лошата – това е обикновената, бяла мастна тъкан, която служи за съхранение на постъпващите в организма мазнини и нея трябва да виним за наднорменото тегло. Добрата мазнина е кафявата мастна тъкан, на която клетките са богати на митохондрии, които им придават и кафявия цвят. Клетките на тази тъкан изгарят мазнини, като ги превръщат в топлина.
И така има добри мазнини, има и лоши. Откриването на начини да се намали бялата (лоша) мастна тъкан и да се увеличи кафявата (добра) може да помогне в борбата с излишните килограми и свързаните с тях болести.

kafyava maznina bebe

Кафявата мастна тъкан помага да отслабнем

През последните няколко години учените експериментират с методи за превръщането на бялата мастна тъкан в кафява. Използваните техники, сред които блокиране на функциите на определени протеини, хормони, имитиращи тренировки, инжектиране на наночастици, често са инвазивни или дават странични ефекти.

Новаторска техника преобразува „лошите” мазнини в добри
Специалисти от САЩ са разработили метод за трансплантация, при който лошите мазнини се отстраняват, преобразуват се в добри в лабораторни условия и се връщат отново в тялото, съобщава сайтът Юрик алърт.

Авторите на настоящото изследване от Колумбийския университет са установили, че могат да контролират по-качествено процеса, ако преобразуването се извърши извън тялото. За целта те са се ориентирали към често използвана в козметичната хирургия процедура, при която се извлича подкожна мазнина и се трансплантира в други части на тялото.
Различното при новата техника, изпробвана върху мишки, е, че отстранената бяла мастна тъкан е била преобразувана в кафява. След трансформацията в лабораторни условия получената добра мазнина е върната в тялото. Учените са установили, че стабилността й се е запазила през цялото време на експеримента – два месеца.

grozde cherno pix

При друго изследване е установено, че мишките са успели да трансформират излишната бяла мазнина в активната кафява мазнина, която намалява напълняването, като изгаря калории, ако в храната им се добавя ресвератрол .

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории