Супа от миди
Добави към моето меню
Лято е! И ни се иска храната да е по-лека
Валентина Кисьова предлага да направим супа от миди. Миди се предлагат в по-големите магазини, важното е да са пресни и да не консумираме тези, които се отворят при варенето.
Мидена супа
Продукти:
2 кг миди с черупки
1 глава кромид лук
1 морков
2 стръка селъри
3 скилидки чесън
2 картофа
1 домат
1 к.ч. ориз
2 с.л. кисело мляко
2 жълтъка
Магданоз
Копър
Девесил
Начин на приготвяне:
• Мидите (2 кг живи миди) се изчистват добре отвън и се слагат да се сварят в подсолена вода с девесил.
• След като се сварят отворените миди при варенето се махат. От 2кг миди преди варенето имаше само 4 броя отворени миди и ги изхвърлих.
• Прецежда се бульона. Мидите се изчистват да останат само ядките
• В тенджера с лъжица олио се задушават 1 глава кромид лук нарязан на ситно, 1 морков, 2 стръка селъри и 3 скилидки чесън. След което се добавят картофите нарязани, домати, ориз и се разрежда с бульон
• Когато почти всичко се свари се донавят ядките от мидите
• Като покъкри още малко супата се прави варена застройка от 2 жълтъка, малко кисело мляко, малко лимонов сок, 1с.л. брашно и малко вода
• Супата се сгъстява със застройката
• Когато супата е готова се добавят зелени подправки нарязани на ситно – магданоз, копър и девесил