Последни Рецепти
Последни Статии

Зелен боб на фурна

Добавено в Френска кухня, Ястия без месо

Добави към моето меню

Зелен боб на фурна
рецепта от френската кухня, но съкратен вариант без бекон, лешниици, а сметаната заменена с кисело мляко

1 кг жълт маслен боб
1 ч.ч. кисело мляко
100 гр кашкавал
2 филии бял хляб
2 глави кроми лук
2-3 скилидки чесън
3-4 стръка копър
1 с.л. олио

* Зеленият боб се почиства и се нарязва на парчета. В тенджера се кипва вода и се добавя зеления боб. Вари се около 20 мин, след което се отцежда от водата;
* В дълбок тиган се загрява 1 с.л. олио и в него се запържва нарязания на ситно чесън. Когато чесъна стане златист се добавя сварения зелен боб. Разбърква се;
* Ястието се поръсва с нарязан на ситно копър, добавя се киселото мляко и ястието се прехвърля в тавичка;
* Филийите хляб се поставят в тава, поръсват се с олио и се запичат във фурна от двете страни до златисто. След което се начупват и се смилат с блендер;
* Кромид лука се нарязва на кръгчета и се претрива с пръсти и се нарежда върху зеления боб;
* Поръсва се с хлебните трохи и се покрива с настърган кашкавал;
* Ястието се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто.

Синът ми не харесва зелен боб, таткото харесва само жълт маслен боб, а дъщеря ми го харесва. Затова опитвам различни рецепти със зелен боб, добре поднесен и се приема. А зеленият боб е диетичен, здравословен продукт, който може да се приготвя за зимата (в буркани или във фризера).

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории