Зелен боб на фурна
Добави към моето меню
Зелен боб на фурна
рецепта от френската кухня, но съкратен вариант без бекон, лешниици, а сметаната заменена с кисело мляко
1 кг жълт маслен боб
1 ч.ч. кисело мляко
100 гр кашкавал
2 филии бял хляб
2 глави кроми лук
2-3 скилидки чесън
3-4 стръка копър
1 с.л. олио
* Зеленият боб се почиства и се нарязва на парчета. В тенджера се кипва вода и се добавя зеления боб. Вари се около 20 мин, след което се отцежда от водата;
* В дълбок тиган се загрява 1 с.л. олио и в него се запържва нарязания на ситно чесън. Когато чесъна стане златист се добавя сварения зелен боб. Разбърква се;
* Ястието се поръсва с нарязан на ситно копър, добавя се киселото мляко и ястието се прехвърля в тавичка;
* Филийите хляб се поставят в тава, поръсват се с олио и се запичат във фурна от двете страни до златисто. След което се начупват и се смилат с блендер;
* Кромид лука се нарязва на кръгчета и се претрива с пръсти и се нарежда върху зеления боб;
* Поръсва се с хлебните трохи и се покрива с настърган кашкавал;
* Ястието се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто.
Синът ми не харесва зелен боб, таткото харесва само жълт маслен боб, а дъщеря ми го харесва. Затова опитвам различни рецепти със зелен боб, добре поднесен и се приема. А зеленият боб е диетичен, здравословен продукт, който може да се приготвя за зимата (в буркани или във фризера).