Сушени кайсии
Добави към моето меню
Обичате ли сушени кайсии? Особено през зимата те са нещо вкусно и полезно. Може да приготвите през лятото сушени кайсии или да изберете в магазинчетата за сушени плодове и ядки. Проверено само 100 г могат да са полезно хапване през работния ден. Може да се добавят и при приготвяне на домашни бонбони или мюсли.
Сушените кайсии са богати на витамини и минерали, лесно се усвояват от организма и са много полезни за здравето ни.
Една от основните разлики между сушените и пресните кайсии е количеството калории. В 100 гр. сушени кайсии се съдържат 313 калории. Сушените плодове съдържат и много захар, което ги прави не много подходящ избор при диета, но зависи от количеството – 2-3 сушени кайсии може да бъдат следобедно хранене.
В сушените кайсии има много каротеноиди, антиоксиданти, които успешно се борят със свободните радикали. Освен месестата част на плода, употреба намират и кайсиевите ядки. Те имат сходни хранителни качества с тези на бадемите. Вкусни са и сурови и леко препечени.
Здравословни ползи от сушените кайсии
– Антибактериалното действие на сушените кайсии помага за детоксикацията на цялото тяло.
– Предпазват от свободните радикали, които увреждат кожата.
– Съдържат бета каротин и утоляват глада за сладко, така че определено са номер едно сред лакомствата.
– Заради високото си съдържание на витамин А те имат положителен ефект върху кожата, лигавиците и очите.
– Сушените кайсии подпомагат храносмилането и са полезни за стомаха и червата.
– Само шепа сушени кайсии имат 5 пъти по-високо хранително съдържание, отколкото една средно голяма свежа кайсия.