Салата от печено цвекло и орехи
Добави към моето меню
Червеното цвекло е много полезно. И е вкусно, ако знаете как да го приготвите. Сладкишите “Червено кадифе” са много популярни, а червеният цвят го дължат на цвеклото. Но много по-популярно е цвеклото на салата.
Най-известна е салатата от настъргано цвекло, моркови, ряпа и ябълки Може да се приготви и с печено цвекло.
Салата от печено червено цвекло и орехи
Продукти:
4 средни глави цвекло
2 с.л. зехтин
2 с. л. ябълков оцет
5-6 ореха
Начин на приготвяне:
* Главите червено цвекло се измиват и се загъват във фолио
* Пекат се на средна фурна около 45 мин (когато ги пека на фурната печката с дърва слагам в стар тиган червено цвекло и картофи и ги пека без фолио)
* След като се изпекат главите цвекло се обелват и нарязват
* Овкусяват се с ябълков оцет и зехтин
* Салатата се поръсва с орехови ядки (може и леко запечени)
Тази салата може да се комбинира с още зеленчуци според сезона – зелен лук или чесън, с варени картофи, със сварен нахут.