Последни Рецепти
Последни Статии

Сушени плодове

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Сушени плодове

През зимата започваме сериозно да се замисляме за допълнително подхранване на своя организъм. Разбира се, мултивитаминни таблетки не са излишни, но има и натурални средства, които при това са истинско лакомство. И това са сушените плодове.

За това, че сушените плодове са много полезна храна, хората са знаели още от древността. Така например, във всекидневното меню на строителите на пирамидите задължително е имало пиво, чесън и шепа фурми. Пивото е възстановявало загубата на течности, чесънът се е борил с инфекциите, а сушените плодове давали енергия, която била достатъчна за изпълнението на нелеката работа.

И въпреки това, едва сега сушените плодове преживяват второто си раждане. Защото едва сега, когато да се грижиш за собственото здраве е въпрос на култура и добро социално положение, а нашата любов към сладките неща изобщо не иска да ни напусне, най-накрая поглеждаме с други очи и преоткриваме наистина уникалните качества на това вълшебно лакомство.

Сушените плодове са един абсолютно натурален продукт, без оцветители, стабилизатори, емулгатори, нитрити и изкуствени добавки. Практически това са същите плодове, но без водата. Разбира се, по време на сушенето част от витамините неизбежно се губят, но само част. В същото време ценните микроелементи като калций, натрий и магнезий, а така също и целулоза и пектин се запазват напълно.

Затова сушените плодове са истински концентрат от полезни вещества. Например, само 50 г сушени вишни могат да задоволят дневната нужда на организма от кобалт, витамин B6 и магнезий, а няколко сушени кайсии – от калий и желязо.

Ако изяждаме на ден по 5 сини сливи, смокини, фурми или кайсии, ще забравим всичките си проблеми с червата: растителните влакна, които те съдържат, със сигурност ще регулират работата на стомашно-чревния тракт.

Освен това, само след 10 дни с такава “диета” лицето ни ще изглежда по-свежо, ноктите и косите ще станат по-здрави, благодарение на високотo съдържание на калций в сушените плодове. И понеже все пак те са концентрирани продукти, редно е да се консумират умерено. Това се отнася особено за смокините и фурмите – в по-големи количества (повече от 7 броя на ден) те могат да провокират главоболие.

Обичаме да се поглезим с нещо вкусничко, нали? Понякога това “престъпно” желание ни обсебва и ни тласка към крайности – пасти, торти или само кутия шоколадови бонбони. За да не се случва това, имайте винаги под ръка сушени плодове.

Те са сладки, но захарта в тях, не е същата захар, която често наричаме “бяла смърт”, а доста по-безобидни негови варианти – фруктоза и глюкоза. Тези въглеводороди не повишават нивото на инсулина в кръвта и затова не предизвикват хипергликемичен синдром, както обикновенните сладкиши.

Затова можем да ги комбинираме с мазнини, дори ако се придържаме към разделното хранене. И макар че сушените плодове са калорични, тези калории съвсем не са излишни. Ако избираме между шоколадови бонбони и сушени плодове, при всички случаи вторият вариант е не толкова трагичен за фигурата ни.

Сушените плодове имат и доста други, безспорни достойнства. Те могат да се съхраняват по-дълго, при това при стайна температура. Те практически не губят качествата си в продължение на година.

Единственото изискване е: да не са държат в найлонови пликове, по-добре ще им бъде в платнена торбичка, предварително натопена в солен разтвор, а след това изсушена – това ще ги предпази от загниване.

Малкият им обем (3-6 пъти по-малък, отколкото на пресните плодове) позволява да се икономиса място в кухнята, не са необходими никакви касетки, кашони. Да се вземе от тях на работа е лесно и удобно – няма да се смачкат, да изцапат нещо, могат да се сложат във всякаква чанта – дори и най-малката.

Всички сушени плодове са изключително полезни, но все пак всеки плод има своите особености.

Фурмите като източник на енергия надминават всички останали. Съдържат всички витамини, без Е и Н, в тях най-много има В5, който повишава работоспособността и облекчава концентрацията на вниманието. При това в тях са открити вещества, които са близки по структура с аспирина. Не случайно древните лечители са ги използвали за лечение на простуда и главоболие.

Папая – екзотичен за нашите земи плод, активизира белтъчната обмяна, укрепва имунитета на организма, повишава сексуалната активност.

Крушата спомага за извеждането от организма на тежки метали и токсини. В нея има много неразтворима целулоза, която нормализира работата на червата.

Сините сливи са богати на баластни вещества, а така също на витамини от група В. Оптимизират въглеводородната обмяна, отстраняват тревожните усещания, повишават устойчивостта на организма на стресови ситуации.

Смокините нормализират работата на щитовидната жлеза, а така също предотвратяват развитието на ракови клетки, което се подтвърждава от последните научни изследвания. Съдържат ферменти, стимулиращи храносмилането. В народната медицина се използват с успех за извеждане на чревни паразити и лечение на бронхит.

Кайсията е великолепен източник на калий, каротин, фосфор, калций, желязо, а така също и витамин В5, който освен че дава бодрост, спомага за изгаряне на мазнините в организма. Освен това, научно е доказано, че редовната употреба на сушени кайсии, значително намалява вероятността от развитие ракови клетки. А благодарение на растителните влакна в плодовете, те идеално изчистват червата.

Вишната възстановява съединителните тъкани и неутрализира действието на свободните радикали, благодарение на влизащите в състава й антоциани и антоцианиди. Има подмладяващ ефект.

Стафидите съдържат голямо количество бор, който възпрепятства развитието на остеопорозата, тъй като ако той липсва, в организма се нарушава усвояването на калций. В тях също така има много калий, магнезий и манган – именно от манган има нужда щитовидната жлеза.

Народни рецепти:

При простуда и бронхит
* 4-5 сушени смокини са запарват в чаша мляко, след което се размачкват. Взема се по половин чаша, затоплена – 2-4 пъти на ден.

* Накисват се стафиди в мляко за 1 час. Стафидите после се изяждат, а млякото се изпива топло.

При затегнат стомах
* 100 г сини сливи или кайсии се накисват и се изяждат вечер преди лягане.

* Сушени сини сливи и кайсии се смилат с месомелачка. Получената маса се сипва в буркан, който се държи в хладилника. От тази смес се взема сутрин и вечер по 1-2 супени лъжици със сок или чай.

При умора и слабост
* Вземете по 200 г смокини, сини сливи и кайсии. Нарежете ги на ситно, но не ги смилайте в месомелачка. Добавете 25 г кълцани орехи. Съхранявайте тази смес в стъклен съд в хладилника. Започвайте деня с 1 препълнена супена лъжица от тази смес.

Как да избираме сушени плодое?

Най-добре е да се купуват хубави, качествени сушени плодове в специална опаковка от проверен магазин
Това ще ви гарантира, че плодовете са произведени по специални технологии, които запазват изцяло всички ценни качества на пресните плодове.

Плодовете със светъл цвят, най-вече кайсиите,
по време на сушене неизбежно потъмняват. За да предотвратят това, производителите ги обработват със серен двуокис. Ако искате да се предпазите от химически вещства, избирайте кайсии със сивкав цвят.

Когато купувате сушени плодове от пазара бъдете внимателни:
ако плодовете са прекалено сухи, това означава, че или са съхранявани неправилно, или са сушени при лоши условия; ако плодовете имат винен привкус, който се предизвиква от особени ферменти, това говори за недостатъчно качествена обработка на плодовете; размачкайте с пръсти меката част на плода: ако сушените плодове са замърсени с личинки на насекоми, лесно ще ги забележите.
Аз лично купувам сушените плодове от Женския пазар (цената и избора) досега винаги са били качествени.

Ананас, папая, пъпеш, манго, круши и някои други видове сушени плодове,
които сега се продават на много места, (заедно с ядките), не са сушени плодове в истинския смисъл на тази дума. Това са така наречените цукати – парченца плод, отначало захаросани, а чак после изсушени.

Съвети
* Преди употреба измивайте добре плодовете, за да ги очистите от прах и замърсявания, а и за да премахнете сярата и химикалите, с които евентуално са били обработвани по време на сушенето. Едва след това ги накиснете за 1-2 часа във вода. Така те се усвояват по-добре.
* Ако искате да направите компот от сушени плодове, не ги варете. Просто ги залейте с вряла вода и затворете плътно с капак.
* За да не преяждате, преди обеда или вечерята хапнете сушен плод. Съдържащите се в него прости въглеводороди бързо проникват в мозъка и създават чувство за ситост.

Използвани маркери:
плодове,стафиди,смокини,Фурми,Сушени плодове,Папая,круша,сини сливи,кайсия,вишна

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории