Последни Рецепти
Последни Статии

райска ябълка

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Райските ябълки
Божествени плодове като таблетка с мултивитамини и минерали

Сигурно сте забелязали на пазарите кръгли оранжеви плодове. С ярките си цветове, напомнящи пламък, тези дарове на природата сякаш сгряват сергиите и събуждат празнично настроение. Научното им име е “диоспирос”. Това на разбираем език е най-близко до определението “божествена храна”. Плодовете са известни като “райски ябълки”. Отглеждат се предимно в субтропичния климатичен пояс. Познати са доста сортове – стипчиви, нестипчиви, смесени с различни нюанси на тръпчивост. Всички са ароматни. Богати са на захари, особено на глюкоза и фруктоза, на органични киселини, багрила и пектинови вещества.

Рецепти с райска ябълка
rajska yabylka

Райските ябълки са истинско съкровище от витамини и микроелементи. В по-голямо количество съдържат провитамин А и витамините С, Р, В1, В2. Имат и витамин Е. От микроелементите най-много е калият – 180 мг в 100 г плод. Значителни са количествата на магнезий и йод.

Притежават още желязо, калций, фосфор, манган, мед. Този състав прави райските ябълки целебна храна при недостиг на витамини и микроелементи. В миналото с плодовете са лекували скорбут – заболяване на венците, причинено от липса на витамин С. Сега се знае, че сокът от райски ябълки действа отхрачващо. Чудесен е срещу настинки и кашлица, която е в резултат от запушване на белодробните пътища с възпалителен секрет. Същият ефект се постига, когато се пие отвара от обвивката на плодовете. Препоръчват се още при анемии и стомашно-чревни нарушения. Богатството им на йод ги прави диетична храна за страдащите от заболявания на щитовидната жлеза. Ако ябълките са пресни, с месестата им част може да се наложи рана по кожата, за да се ускори заздравяването й. Срещу кръвоизливи народната медицина предлага прах, получен от стриване на изсушени листа от растението. Райските ябълки най-често се употребяват за общо укрепване и тонус.

Добре е да се консумират пресни – във вид на току-що получен сок, или направо, като плодове. Ако са изсушени, количеството на захарите в тях е по-високо. С най-много въглехидрати са райските ябълки, преработени в сладка, желета, мармалади или сиропи.
Общоукрепващ и силно калоричен е десертът, получен от месестата част на няколко презрели райски ябълки. Тази част се издълбава до твърдата обвивка на плода и се поставя в чаша. Към нея се добавят по шепа стафиди и надробени ядки. Сместа се разбърква с мед, на вкус. Накрая се поръсва с кокосови стърготини.
И още една рецепта: няколко узрели плода се нарязват на дребни парчета. Поставят се в емайлиран съд с гореща вода. Похлупват се плътно и престояват така около 5 минути. След това водата се прецежда, а нарязаните ябълки се пасират. Полученият сок се излива в тъмни бутилки, които се затварят с капачки. За по-дълготрайна употреба може да се стерилизират на водна баня в продължение на 10 – 12 минути. Този сок е общоукрепваща напитка, идеална за студените месеци.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории