Последни Рецепти
Последни Статии

св. Седмочисленици Макавеи

Добавено в Празници

Добави към моето меню

св. Седмочисленици Макавеи 1 август
Началото на Богородичния пост

В народния календар Макавеите се честват като време на гадаенето, което продължава от 1 до 12 август.
Народната вяра за празника е свързана с отиващото си лято, за прехода към нов селскостопански цикъл.
Всеки ден през този период се предрича времето през съответния месец от годината, като се брои от септрември – така се гадае дали ще е плодородна годината и каква ще е реколтата.
По традиция в някои места на 1 август зетьовете ходят на гости на тъстовете си, като им отдават почит с целуване на ръка, затова този ден се нарича още и Зетьовден.

Българската православна църква на този ден отбелязва седемте братя-мъченици Макавеи, майка им Соломония и учителя им Елеазар. По време на сирийското господство, наложено на еврейския народ от завоевателя Антиох Епифан, те остават верни на Мойсеевия закон и загиват за вярата си.

свети макавеи
На иконата св. мъченици Седем братя Макавеи, майка им Соломония и техния учител Елеазар

1 август е и началото на Богородичния пост, който се спазва до 15 август – Голяма Богородица, когато се чества успение на пресвета Дева Мария.
Преображение Господне 6 август
Кръстовден, 14 септември

“На 31 юли (Богородични заговезни) се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.
Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна (сухоежбина). Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гостби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.” се казва за Богородичния пост в православието.ком

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории