Последни Рецепти
Последни Статии

Трапеза за Св. Варвара

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Трапеза за Св. Варвара

На 4 декември Православната църква чества Света великомъченица Варвара.
Имен ден празнуват Варвара, Варя, Варадин, Барбара.
В народните представи Варвара и брат й Сава (5 декември), чествана на 5 декември, са брат и сестра на св. Никола (6 декември, Никулден). От тях Сава е по-добрия, върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Те подготвят празника на Св. Никола, затова се казва: “Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава”.

Св. Варвара – покровителка на детските болести (и на шарката). За здраве, за омилостивяване на болестите и за да бъде отнесена надалеч “Баба Шарка”, се правят погачи – намазани със мед, варят се варива и раздават за здраве!
sv Varvara trapeza
споделено от Kapka Doneva

varvara pita
Празнична погача, Nadia Vladimirova

Широко разпространено е поверието, че св. Варвара е покровителка на детските болести и особено шарката, която в миналото е била тежка и дори смъртоносна болест. Представата за нея е като грозна, куца и разчорлена стара баба, която се подпира на патерица. С нея тя удря децата и те се разболяват. За здраве и за омилостивяване на болестите, да бъде отнесена надалеч Баба Шарка, жените месят пресни погачи, приготвят и обредно вариво и го раздават с мед по махалата. Момичетата се надпреварват коя първа ще раздаде погачите си – вярва се, че която спечели, ще се омъжи първа през годината.

sv varvara
Света великомъченица Варвара е живяла по времето на император Максимиан в гр. Илиопол. Заради вярата си в Бога тя умира в мъки от ръката на собствения си баща.

Iliana Si Aurel Nedelcu Тук в Румъния, не се яде на този ден нищо от бобовите култиру, за да не се разболееш през идната година от шарка

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории