Последни Рецепти
Последни Статии

Света Ирина, 5 май

Добавено в Празници

Добави към моето меню

На 5 май почитаме паметта на Св. мъченица Ирина.

Честит имен ден на Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мирослав, Мирчо, Мирослава и Мира!
Ирина, означава – “мир”

st-irina

Родена е в град Магедон- намира се в днешна Македония, където баща й Ликиний бил областен управител. Семейството й било езическо, а тя се казвала Пенелопа, приема тайно християнското си кръщение от Св. апостол Тимотей – ученик на Св. Ап. Павел. Когато баща й решил да я задоми, тя отказала и така си навлякла гнева му.

Нейният баща Ликиний заповядал да вържат дъщеря му и да я хвърлят сред буйни коне, за да бъде стъпкана. Животните обаче наранили бащата, който, след като бил излекуван, повярвал в Христа.

След това света Ирина започнала смело да проповядва за Христа сред жителите на Македония, заради което много пъти била унижавана и измъчвана.

Св. Ирина била подлагана на мъчения още четири пъти, но Бог винаги я спасявал, като изпращал Свои ангели. Оцеляла след мъченията, Св. Ирина успяла да накара мъчители си, в това число и баща й, да повярват в истинския Бог. Св. Ирина се посветила на делото да проповядва словото Божие и обиколила редица места из Балканите и Мала Азия.

Когато Господ известил Св. Ирина за деня на нейната смърт, тя се отдалечила в една пещера край град Ефес, чийто вход, по нейна молба, бил затрупан с камъни. Така пещерата станала нейна гробница. Света Ирина починала в началото на II в.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории